Prazniki in dela prosti dnevi

Smo v tednu, ki prinaša kar dva praznika in sicer dan upora proti okupatorju in praznik dela, ki je celo večdnevni praznik (1. in 2. maj). Ob poslušanju starejših ljudi, da so se včasih prazniki, ki pridejo na nedeljo prenašali na prvi delovni dan, sem preveril kako je z ureditvijo v Sloveniji.

Odvetnik Kristjan Žalec odgovarja:

Tisti, ki redno spremljate moje objave se zagotovo spomnite, da je tudi premikanje časa iz poletnega na zimski čas in obratno zakonsko urejeno. Tako je tudi z določanjem praznikov in dela prostih dni v Sloveniji.

V Sloveniji velja Zakon o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (ZPDPD). Gre za kratek zakon z zgolj petimi členi. Zakon določa praznike v Republiki Sloveniji, ki so:

- 1. in 2. januar, novo leto

- 8. februar, Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

- 27. april, dan upora proti okupatorju

- 1. in 2. maj, praznik dela

- 8. junij, dan Primoža Trubarja

- 25. junij, dan državnosti

- 17. avgust, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

- 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini

- 23. september, dan slovenskega športa

- 25. oktober – dan suverenosti

- 1. november, dan spomina na mrtve

- 23. november, dan Rudolfa Maistra

- 26. december, dan samostojnosti in enotnosti.

Vendar pa niso vsi našteti prazniki tudi dela prosti dnevi. Zakon določa, da prazniki: dan Primoža Trubarja, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, vrnitev Primorske k matični domovini, dan slovenskega športa, dan suverenosti in dan Rudolfa Maistra, niso dela prosti dnevi.

Poleg praznikov, ki so dela prosti dnevi, so skladno z zakonom dela prosti dnevi tudi

- velikonočna nedelja in ponedeljek, velika noč

- binkoštna nedelja, binkošti

- 15. avgust, Marijino vnebovzetje

- 31. oktober, dan reformacije

- 25. december, božič.

Pred letom 1991, ko je bil sprejet ZPDPD je takrat veljavna zakonodaja dejansko določala, da se je v primeru, da je kateri od dvodnevnih praznikov prišel na nedeljo, štel za praznik tudi prvi naslednji delovni dan, po teh dveh dneh. Opisano je veljalo samo za dvodnevne praznike, saj se prazniki, ki so se praznovali en dan in so prišli na nedeljo tudi po prejšnji ureditvi niso prenašali na naslednji delovni dan. Prazniki, ki so prišli na soboto se nikoli niso prenašali.

Sedaj veljavni tretji člen ZPDPD je takšno prenašanje odpravil, saj določa, da se praznik Republike Slovenije, ki je dela prost dan, oziroma dela prost dan v Republiki Sloveniji, ki pride na nedeljo, ne prenaša na naslednji delovni dan.