Na vsebino

Predkupna pravica občine

Kupujem nepremičnino. Ko sem dvignil potrdilo o namenski rabi sem ugotovil, da ima občina predkupno pravico. Ali lahko vseeno kupim nepremičnino?

Odvetnik odgovarja

Nepremičnino boste še vedno lahko kupili pod pogojem, da občina ne bo uveljavila predkupne pravic oziroma, da sama ne bo kupila nepremičnine. Občina ima predkupno pravico na podlagi določenega predpisa. Postopek prodaje nepremičnine in posebnosti pri uveljavljanju predkupne pravice ureja Zakon o urejanju prostora (ZUreP-1).

Predkupna pravica občine je izključena če lastnik proda nepremičnino svojemu zakoncu ali osebi, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, oziroma svojemu sorodniku v ravni vrsti, posvojitelju ali posvojencu. Če ste s prodajalcem v takšnem sorodstvenem razmerju potem lahko sklenete prodajno pogodbo takoj.

Če pa predkupna pravica ni izključena zaradi prej opisanih sorodstvenih vezi mora prodajalec pred sklenitvijo kupoprodajne pogodbe pridobiti potrdilo občine, da na nepremičnini ne uveljavlja predkupne pravice. Če občina potrdila ne izda v 15 dneh od vložitve zahteve, se šteje, da predkupne pravice ne uveljavlja. V tem zahtevku za izjavo o uveljavljanju predkupne pravice lahko prodajalec že postavi pogoje prodaje. Če jih ne in če občina v prej opisanem roku izda potrdilo, da uveljavlja predkupno pravico, ji mora prodajalec podati pisno ponudbo za prodajo nepremičnine, o kateri se mora občina izjaviti najkasneje v petnajstih dneh, sicer se šteje, da nepremičnine ne bo kupila.

Če občina ne uveljavlja predkupne pravice, lahko prodajalec proda nepremičnino drugi osebi, ko se je iztekel rok iz prejšnjega člena, vendar le pod enakimi ali zase ugodnejšimi pogoji, kot jih je ponudil občini.

Opisano postopek je obvezen, saj notar ne sme overiti podpisa prodajalca na kupoprodajni pogodbi, če prodajalec ne predloži potrdila o tem, da občina predkupne pravice ne uveljavlja oziroma če ne poda izjave o tem, da občina ne uveljavlja predkupne pravice oziroma, da ni zainteresirana za nakup nepremičnine.

Prodajalec mora notarju predložiti tudi pisno ponudbo dano občini. Notar ne sme overiti podpisa na pogodbi, ki je bila sklenjena pod za kupca ugodnejšimi pogoji, kot jih je lastnik ponudil občini.

Če prodajalec izjavi, da občina v zakonsko določenih rokih ni izdala potrdila, da na nepremičnini ne uveljavlja predkupne pravice oziroma, da se ni izjavil glede pisne ponudbe za odkup nepremičnine mora predložiti dokazilo o tem, da je vložil zahtevo za izdajo potrdila, oziroma občini podal ponudbo za odkup nepremičnine. Notar mora pred overitvijo podpisa preveriti, ali je bila zahteva vložena in ali občina res ni izdala potrdila oziroma se izjavila v predpisanem roku.

Vse pogodbe, ki so sklenjene v nasprotju z prej navedenimi pogoji so nične. Opisano pa pomeni, da jih lahko vsaka zainteresirana oseba izpodbija pred sodiščem s tem, da pravica do uveljavljanja ničnosti nikoli ne ugasne.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj