Na vsebino

Predporočna pogodba

15.4.2019 so se pričele uporabljati določbe Družinskega zakonika (DZ). Na področje urejanja družinskih razmerij je vnesel mnoge nove institute, ki do sedaj v Sloveniji niso bili pravno urejeni.Med njimi je tudi pogodbeno urejanje pravno premoženjskih razmerij med zakoncema.

Odvetnik odgovarja

DZ na novo ureja način na katerega lahko zakonca in tudi bodoča zakonca uredita premoženjskopravna razmerja s posebno pogodbo. Ravno zaradi tega, ker jo lahko skleneta tudi bodoča zakonca se jo je prijelo ime »predporočna pogodba.«

Novi DZ določa, da lahko zakonca kadarkoli med in tudi pred sklenitvijo zakonske zveze, uredita in določita vsebino lastnega premoženjskega režima in se tako izogneta zakonitemu premoženjskemu režimu.

Pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij bo torej urejala premoženjske odnose med zakoncema. Za njeno sklenitev se lahko zakonca odločita kadarkoli med trajanjem zakonske zveze. V kolikor pa jo sklepata bodoča zakonca, potem prične le ta učinkovati z dnem sklenitve zakonske zveze, ali z dnem po sklenitvi zakonske zveze, ki ga določita zakonca. Če bodoča zakonca ne skleneta zakonske zveze potem tudi pogodba ne učinkuje.

Zakonca se s pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerij lahko dogovorita tako o vprašanjih, ki zadevajo upravljanje in razpolaganje z njunim premoženjem v času trajanja zakonske zveze, kot tudi o tem, kako bosta premoženje razdelila v primeru razveze zakonske zveze. V pogodbo lahko vključita tudi sporazum o medsebojnem preživljanju in sporazum o preživnini za primer razveze zakonske zveze.

Za zakonca velja pogodbeni premoženjski režim od sklenitve pogodbe o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, če se v njej ne dogovorita drugače.

S pogodbo lahko uredita bodoča premoženjska razmerja, lahko z njo pa lahko zajameta tudi premoženje, ki je nastalo pred sklenitvijo pogodbe in je za njega veljal zakonski premoženjski režim.

Pogodbe bodo sklepali notarji. Pri tem pa bosta morala zakonca poleg splošnih pravil obligacijskega prava, za veljavnost pogodbe upoštevati tudi določila DZ. Pogodba se bo vpisala v register pogodb o ureditvi premoženjskopravnih razmerij. Velja pa tudi, da morata zakonca pred sklenitvijo pogodbe razkriti en drugemu, vse njuno premoženje. Če eden od zakoncev tega ne bo naredil, bo lahko drugi zakonec takšno pogodbo izpodbijal.

DZ določa, da lahko tudi zunajzakonska partnerja skleneta pogodbo s katero bosta uredila njuna premoženjsko pravna razmerja za sklenitev katere se smiselno uporabljajo določila DZ o sklenitvi pogodbe o premoženjskopravnih razmerjih med zakoncema.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj