Na vsebino

Premestitev vodovoda (drugič)

Bralec je poslal vprašanje, ki ga objavljam v celot: »Na zazidljivi parceli po sredini poteka vodovod. Soglasje za postavitev cevi na sredino parcele je bilo podano s strani prejšnjega lastnika, tj. pred letom 1992, ko sta parcelo kupila moja starša. Za gradnjo objekta je seveda potrebno premakniti cevi ob tem pa nastanejo tudi stroški. Zanima me ali je to v celoti naš strošek ali se lahko opiramo na dejstvo, da mi nismo podali soglasja in da je bilo to pred nakupom zemljišča?«

Odvetnik odgovarja

Glede na podane in formacije je odgovor na postavljeno vprašanje težko podati tako konkretno kot je postavljeno. Na podobno vprašanje sem v tej rubriki že odgovoril in predlagam, da si bralec prebere odgovor.

V predmetnem primeru odgovor ne more biti bistveno drugačen. Podano soglasje prejšnjega lastnika za poseg v nepremičnino, načeloma veže tudi njegovega pravnega naslednika. Prej naveden soglasje je bilo lahko dano tudi v obliki pogodbe o ustanovitvi služnosti, ki je bila vpisana v zemljiško knjigo. Takšna služnost pa veže tudi pravnega naslednika. Možna je tudi situacija, da do vpisa služnosti v zemljiško knjigo ni prišlo, jo je pa lastnik vodovoda priposestvoval z leti uporabe. Možno pa je tudi, da kupca nista vedela za to, da je postavljen vodovod na njuni nepremičnini, in sta zaupala v zemljiško knjigo in lahko tako preprečita zahtevek iz naslova priposestvovanja nepremičnine in morebiti celo zahtevata odstranitev vodovodne cevi. Za podroben odgovor bi bilo vsekakor potrebno poznati vse relevantne okoliščine primera.

Predlagam, da preverite ZK stanje, dana dovoljenja, dejansko stanje in se z upravljalcem vodovoda dogovorite o primerni rešitvi za vse.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj