Na vsebino

Prenos solastninske pravice

Bralec je poslal vprašanje, ki ga objavljam v celoti: »pišem vam ,ker me zanima v zvezi z preužitkom. Očim ima parcelo in služnostno pot, ki bi jo napisal name. Ampak je problem, da je več solastnikov, ker drugi lastniki nečejo razdružitve. Je to sploh mogoče prepisati?«.

Odvetnik odgovarja

Glede samega preužitka sploh ni postavljeno jasno vprašanje. Preužitek je pogodba s katero izročitelj prenese lastninsko pravico na določeno osebo, prevzemnik pa se zaveže nuditi določene storitve ali dajatve do njegove smrti. Možen je prenos tudi solastniškega deleža na določeni nepremičnini.

Glede na vprašanje očim nima parcele, saj je očitno samo solastnik določene nepremičnine. Očim lahko torej prenese na bralca samo solastniški delež.

Iz vprašanja tudi ni jasno, kaj pomeni, da ima služnostno pot, na kateri nepremičnini je ta služnostna pot. Ravno tako tudi ni jasno ali gre za osebno ali stvarno služnost in zato odgovor na ta del vprašanja ni moč podati. Služnost, ki je ustanovljena v korist določene nepremičnine velja za vsakokratnega lastnika ali solastnika nepremičnine in je vezana na nepremičnino. Osebna služnost pa je vezana na osebo in ni prenosljiva.

Solastniki takšnemu prenosu lastninske pravice ne moro nasprotovati, saj imajo predkupno pravico samo in edino v primeru prodaje solastniškega deleža. Vsak izmed solastnikov pa lahko predlaga razdružitev solastnine, ki se izvede z delitvijo v naravi (fizična delitev), če je to mogoče, če pa ni mogoče pa s civilno delitvijo.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj