Na vsebino

Priposestvovanje nepremičnine

Nekdo v dobri veri uživa parcelo v bližini hiše že cca 40 let. Ugotovi se, da je zemljiškoknjižni lastnik že davno pokojni. Njegovi potomci pa v vseh dedovanjih nikoli niso to zapuščino vključevali v dedovanje. Kako torej dobroverni posestnik doseže vpis v zemljiško knjigo?

Odvetnik odgovarja

Glede na postavljeno vprašanje domnevam, da kljub smrti lastnika, dediči še vedno niso postali lastniki sporne nepremičnine, ker je očitno ta izpadla iz dedovanja. Opisano je predvsem v današnjem času malo verjetno, ker sodišče vedno preveri ali je pokojni lastnik nepremičnin in pridobi izpiske iz zemljiške knjige. V kolikor je res tako kot opisujete, je več možnosti. Ena možnost je, da se dediče pokliče in se jim pojasni situacija, dediči predlagajo izdajo dodatnega sklepa o dedovanju, posestnik priglasi terjatev v zapuščinski postopek in dediči s posestnikom v dediščinskem postopku sklenejo poravnavo in mu priznajo lastninsko pravico.

Če prej opisano ni možno, lahko posestnik sam predlaga sodišču, da izda dodatni sklep o dedovanju ali pa celo, da sproži zapuščinski postopek in hkrati priglasi terjatev v zapuščinskem postopku in zahteva izločitev nepremičnine iz dedovanja in vpis lastninske pravice na njegovo ime. Sodišče bo o tem odločilo. Lahko se zgodi, da zahtevka ne prizna in o njem vsebinsko sploh ne odloča in v tem primeru posestniku še vedno ostane tožba na priposestvovanje lastninske pravice.

Vse opisano seveda velja ob predpostavki, da posestnik nepremičnine dokaže in izkaže vse predpostavke potrebne za priposestvovanje lastninske pravice.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj