Na vsebino

Prodaja vozila v izvršilnem postopku

Bralec je dolžnik. Izvršitelj mu je zarubil vozilo in ga zanima kaj se lahko zgodi?

Odvetnik odgovarja

Glede na opisano je naslednje procesno dejanje, ki ga bo opravil izvršitelj, prodaja vozila na javni dražbi.

V skladu z določili Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ), se zarubljene premičnine načeloma prodajo na javni dražbi.

Izvede se najmanj ena javna dražba. Na pravi javni dražbi se bo zarubljeno vozilo prodalo, vendar pa ne bo smelo biti prodano pod ocenjeno vrednostjo (to je vrednost, ki jo je v rubežni zapisnik zapisal izvršitelj ob opravi rubeža). Če se bo pojavil kupec in bo dosežena predpisana cena, bo sodišče, po plačilu kupnine, s sklepom odločilo, da kupec postane lastnik zarubljenega vozila. Dolžnik mora kupcu izročiti vozilo in vso dokumentacijo.

Če na prvi dražbi ni dosežena cena, enaka ocenjeni vrednosti, določi izvršitelj na predlog stranke novo dražbo, na kateri se sme vozilo prodati pod ocenjeno vrednostjo, vendar ne pod tretjino te vrednosti. Pri tem je pomembno poudariti, da lahko drugo dražbo stranke predlagajo v tridesetih dneh od prve dražbe, izvršitelj pa jo mora izvesti najpozneje dva mesece od prejema obvestila strank.

Če druga dražba ni predlagana v predpisane roku ali če tudi na drugi dražbi avta ne bi bilo mogoče prodati, bo sodišče ustavilo izvršbo.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2110
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj