Na vsebino

Provizija za plačevanje položnic

Bralec navaja, da v nabiralnik dobiva položnice za Unicef in da je nakazilo obremenjen z dokaj veliko provizijo. Zanima ga, kdo bi lahko sprožil zakon, da se za humanitarna nakazila ne bi plačevala provizija?

Odvetnik odgovarja

Ustava Republike Slovenije v 88. členu določa zakonsko iniciativo. 88. člen določa, da lahko zakone predlaga vlada ali vsak poslanec. Zakon pa lahko predloži tudi najmanj pet tisoč volilcev. Vsi prej opisani so upravičeni predlagatelji zakona, ki ga morajo predložiti v zakonodajno proceduro po vnaprej predpisanemu postopku in z vsemi sestavinami, ki jih mora vsebovati predlog zakona.

Ne glede na to, kdo je predlagatelj gre predlog zakona skozi proceduro in ko je dosežen konsenz glede vsebine se o zakonu glasuje v Državnem zboru kjer je zakon sprejet ali pa ne.

Odgovor na vaše vprašanje je torej dokaj enostaven, zakon lahko predlaga vlada, vsak poslanec ali najmanj pet tisoč volilcev o tem ali bo sprejet ali ne (po vsej opravljeni proceduri) pa odločajo poslanke in poslanci s predpisano večino.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj