Na vsebino

Razlastitev v korist občanov

Bralec navaja, da je v njegovi vasi velik zadružni dom. Dom je bil narejen z delom krajanov od katerih so eni še vedno živeči. Starejši vaščani se spomnijo, da je bila zamisel, da se ta dom spremeni v dom starejših. Lastnik nepremičnine je Kmetijska zadruga, ki objekta ne uporablja in ne potrebuje. Bralca zanima ali je smiselno, da bi občina izpeljala razlastitev v korist občanov in vaščanov?

Odvetnik odgovarja

Glede na postavljeno vprašanje sam o smiselnosti razlastitve ne morem podati mnenja. Ali je nekaj smiselno ali ne je eno vprašanje, bistveno za konkreten primer pa je pravno vprašanje o tem kdo in v kakšnem interesu lahko opravi razlastitev nepremičnine.

Materijo razlastitve nepremičnin v javnem interesu ureja Zakon o urejanju prostora (ZUreP-2). Zakon določa, da je razlastitev dopustna le v javno korist in če je za dosego javne koristi nujno potrebna in pod pogojem, da je javna korist razlastitvenega namena v sorazmerju s posegom v zasebno lastnino. Že tukaj lahko podam mnenje, da razlastitev zgolj zato, ker imajo vaščani željo ali idejo, da bi bil narejen doma starejših ni možna.

ZUreP-2 določa tudi konkretne namene zaradi katerih se lahko nekdo razlasti. Nepremičnine se lahko razlastijo za naslednje namene:

- za gradnjo in prevzem objektov in omrežij gospodarske javne infrastrukture ter grajenega javnega dobra;

- za gradnjo in prevzem objektov za potrebe obrambe države, državnih rezerv, varnosti državljanov in njihovega premoženja ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami;

- za gradnjo in prevzem objektov družbene infrastrukture;

- za gradnjo neprofitnih in socialnih stanovanj.

Seveda pa se razlastitev izvaja šele ko so povzete konkretne aktivnosti in opravila, ki dejansko vodijo v realizacijo enega izmed prejo opisanih namenov in ob obstoju prej opisanih pogojev. Še posebej zato, ker razlastitev ni »brezplačna« saj se izvede proti odškodnini ali nadomestilu v naravi. Pri tem pa je potrebno izvesti točno določen postopek, po točno določenih pravilih, razlaščenec ima možnost ugovarjanja in pravnih sredstev itn..

Zaradi vsega opisanega je razlastitev načeloma skrajna možnost, ko ni možno predhodno pridobiti lastninske pravice na pravno poslovni podlagi ob plačilu ustrezne kupnine.

Glede na opisano dejansko stanje ne vidim nobenega konkretnega razloga za pričetek postopka razlastitve.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2110
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj