Na vsebino

Razpolaganje s solastniškim deležem

Bralca zanima ali lahko solastnik nepremičnine podari njegov solastniški delež, tudi če solastnina še ni razdružena. Ravno tako ga zanima ali lahko podari solastniški delež tudi nekomu, ki ni solastnik in ali imajo drugi solastniki kakšno »predkupno« pravico?

Odvetnik odgovarja

Stvarno pravni zakonik ( SPZ) določa, da lahko solastnik razpolaga s svojo pravico (torej solastniškim deležem) brez soglasja drugih solastnikov. Samo kadar je predmet solastnine nepremičnina in samo kadar gre za prodajo solastniškega deleža imajo solastniki predkupno pravico.

Solastnik lahko podari svoj solastniški delež komur koli, v kolikor s posebnim predpisom ni določeno drugače (npr. kmetijska zemljišča kjer je krog oseb s katerimi se lahko sklene darilna pogodba omejen) in ta oseba ne rabi biti solastnik. Pri sklepanju darilne pogodbe ostali solastniki nimajo nobenih prednosti.

Solastnina lahko obstaja samo na neki skupni stvari, ki ni še fizično razdeljena (če bo do nje sploh prišlo). Tako je odgovor tudi na to vprašanje pritrdilen. Da bi lahko solastnik odtujil svoj solastniški delež, razdružitev ne rabi biti narejena in dejansko sploh ne more biti še narejena. Kajti s trenutkom razdružitve oziroma delitve stvari bo solastnina prenehala, kar je dejansko namen delitve

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj