Na vsebino

Registracija zarubljenega vozila

Bralec navaja, da je v postopku izvršbe. Zarubljeno mu je bilo vozilo, ki ga dnevno potrebuje za vožnjo na delo in nazaj. Želel je podaljšati registracijo, kar pa so zavrnili. Zanima ga kaj mora narediti?

Odvetnik odgovarja

Izvajalec registracije je pravilno zavrnil postopek registracije. Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) določa, da se zarubljeno motorno vozilo do prenehanja veljavnosti rubeža ne sme registrirati oziroma se zanj ne sme podaljšati prometnega dovoljenja brez dovoljenja upnika, na katerem je njegov podpis overjen.

Bralec ima sedaj dve možnosti ali v celoti poplača celoten dolg, kar bo imelo za posledico ustavitev izvršbe in izbris njegovega vozila iz registra zastavnih pravic in bo lahko vozilo nemoteno registriral.

Druga možnost pa je, da se z upnikom dogovori, da mu le ta poda dovoljenje za registracijo vozila. Pri tem pa je potrebno poudariti, da mora biti podpis upnika na dovoljenju overjen. Kot overitev zadostuje že upravna overitev podpisa pri upravnemu organu, ki opravlja overitve. Možno je tudi, da dolžnik poda soglasje za registracijo, ki lahko velja ves čas trajanja izvršbe. Vendar pa mora biti takšna volja dolžnika jasno izražena.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj