Na vsebino

Rok za izpolnitev pogodbe za nakup nepremičnine

Bralka je poslala naslednje vprašanje »Prodajalec in kupec sta pripeljala kpp postopek do plačila davka in plačila kupnine za nepremičnino. Kupec je ostal brez dohodkov, ne more udejanjiti nakupa, pravi kasneje. Zanima me, koliko mesecev je zakonski rok za izvršitev kpp po plačilu davka, v prejšnjih primerih je bil 15 dni? Kdaj postane kpp nična?«

Odvetnik odgovarja

Pogodba je v skladu z Obligacijskim zakonikom (OZ) nična če nasprotuje ustavi, prisilnim predpisom ali moralnim načelom, če namen kršenega pravila ne odkazuje na kakšno drugo sankcijo ali če zakon v posameznem primeru ne predpisuje kaj drugega.

V vašem konkretnem primeru, glede na opisano stanje, ne bi mogli govoriti o ničnosti.

Vaše vprašanje o tem kolikšen je zakonski rok za izvršitev pogodbe po plačilu davka je malce nejasno. Dejansko noben predpis ne določa v kolikšnem času po plačilu davka na promet z nepremičninami se mora pogodba izvršiti. Rok za plačilo kupnine in izstavitev zemljiškoknjižnega dovolila je pogodbeni rok in je v domeni stranke. OZ določa samo to, da terjatev na izstavitev listine za vpis v zemljiško knjigo zastara v desetih letih.

V kolikor je bil v pogodbo določen rok za plačilo kupnine je to lahko tudi bistvena sestavina pogodbe in je lahko pogodba razdrta po samem zakonu, če kupec ne plača kupnine v dogovorjenem roku. Če pa plačilo kupnine v določenem roku ni bistvena sestavina, morate, če želite odstopiti od pogodbe, dati kupcu primeren dodatni rok za izpolnitev pogodbe. Če je v tem roku ne izpolni, lahko odstopite od pogodbe.

Glede na to, da pravite, da kupec ne more plačati kupnine potem verjetno tudi ne boste izdali zemljiškoknjižnega dovolila in ne bo prišlo do prenosa lastninske pravice. Glede na opisano lahko izdate ZK dovolilo tudi kasneje ob plačilu kupnine ali pa sklenete sporazum o tem, da se pogodba razdre in zahtevate vračilo davka na promet z nepremičninami.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj