Na vsebino

Rok za odločitev o pritožbi v davčnem postopku

Bralec navaja, da je podal pritožbo zoper odločbo davčnega organa. Zanima pa ga ali je davčni organ »v prekršku če na pritožbo ne odgovori v dveh mesecih«.

Odvetnik odgovarja

Državni organi v Republiki Sloveniji so zavezani odločati po pravilih Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP), razen kadar posebni predpisi določajo drugače. V davčnem postopku davčni organi odločajo po posebnih predpisih. Postopkovni predpis je tako Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2), ki pa posebnih določb glede roka za odločitev o pritožbi nima. Glede na opisano se tako uporabljajo določila ZUP.

ZUP v 1. odstavku 256. člena določa, da mora biti odločba o pritožbi izdana in vročena stranki, brž ko je to mogoče, najpozneje pa v dveh mesecih od dneva, ko je organ prejel popolno pritožbo. Takšno stanje ni nezakonito in ne pomeni, da je organ v »prekršku« za stranko pa po ZUP pomeni vzpostavitev fikcije negativne odločbe.

V primeru odločanja o pritožbi to pomeni, da se šteje, da je bila pritožba zavrnjena. Opisano izhaja tudi iz 2. odstavka Zakona o upravnem sporu (Zus-1), ki določa, da če organ druge stopnje v dveh mesecih ali pa v krajšem, s posebnim predpisom določenem roku ne izda odločbe o strankini pritožbi zoper odločbo prve stopnje in če je tudi na novo zahtevo ne izda v nadaljnjih sedmih dneh, sme stranka sprožiti upravni spor, kot če bi bila njena pritožba zavrnjena.

Opisano pomeni, da morate organ druge stopnje pozvati k odločitvi o pritožbi v nadaljnjih 7 dneh in če vam v tem dodatnem roku ni vročena odloča o pritožbi lahko sprožite upravni spor kot da vam je bila pritožba zavrnjena.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj