Na vsebino

RTV prispevek in obseg storitev

Bralca zanima sledeče »RTV zaračunava vsakemu, ki ima tv sprejemnik cca 12 evrov naročnine mesečno. Vendar marsikateri, ki hoče dobro vidljivost in povezati še internet se mora pogajati z različnimi operaterji. Plačevanje le - teh paketov je različno drago. Ali ne bi bila RTV dolžna da vsakemu zagotovi gledanost ?«

Odvetnik odgovarja

Odgovor na prejšnje vprašanje je večplasten. Potrebno je namreč ločiti namen plačevanja RTV prispevka in dostop do storitev interneta telefonije in gledanja drugih TV vsebin.

Radiotelevizija Slovenije je javni zavod ustanovljen za točno določene namene, kakor to izhaja iz Zakona o radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1). Iz zakona jasno izhaja, da se RTV SLO ne ukvarja s ponujanjem dostopa do interneta in drugih paketov.

ZRTVS-1 31. člen določa tudi kdo mora plačevati prispevek. Določeno je, da kdor ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija, mora RTV Sloveniji plačevati prispevek za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti.

Zakon predvideva tudi pogoje za delno oprostitev plačevanja RTV prispevka ali sofinanciranje dela vrednosti nakupa naprave za spremljanje programov RTV Slovenija. Zakon določa, da na območju, kjer se zaradi racionalnosti uporabe frekvenčnega prostora in finančnih sredstev ali iz drugih utemeljenih razlogov opusti pokrivanje območja s prizemeljskimi omrežji in je zagotovljeno sprejemanje le preko satelita oziroma preko kabelske mreže ali s pomočjo drugih tehnoloških rešitev, pod pogojem, da te tehnološke rešitve zagotavljajo sprejem programov v najmanj enaki kvaliteti kot prizemeljsko omrežje, so imetniki sprejemnikov zavezanci za plačevanje prispevka pod pogojem, da jim RTV Slovenija z oprostitvijo oziroma z zmanjšanjem prispevka ali na drug ustrezen način prispeva najmanj polovico dodatnih stroškov za nabavo opreme za sprejemanje programov po satelitu oziroma po kabelskem omrežju ali z uporabo drugih tehnoloških rešitev skladno s tem zakonom.

Glede na zakonska določila je jasno, da se RTV prispevek plačuje samo za gledanje programov RTV SLO in ne za gledanje drugih programov. Če na območju na katerem živite ni možno gledanje programov RTV SLO ali je gledanje le teh oteženo ali so potrebni dodatni tehnični ukrepi pa ste lahko plačevanja RTV prispevka delno ali v celoti oproščeni.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj