Na vsebino

Sistem brezplačne pravne pomoči

Bralec meni, da je upravičen do brezplačne pravne pomoči. Zanima ga ali lahko kar pokliče odvetnika, ki ga želi, da mu nudi brezplačno pravno pomoč?

Odvetnik odgovarja

Bralec ne more kar poklicati izbranega odvetnika in se naročiti na brezplačni pravni nasvet. Vsaka brezplačna pravna pomoč mora biti najprej odobrena s strani pristojne službe za brezplačno pravno pomoč. Bralec mora najprej na pristojno službo za brezplačno pravno pomoč, ki je pri Okrožnem sodišču na območju katerega ima bralec prebivališče oddati vlogo za odobritev brezplačne pravne pomoči v obliki nasveta. Vlogo vloži na predpisanih obrazcih, ki jih najde na spletni strani https://www.sodisce.si/. Obrazce mora izpolniti zase in za vse družinske člane. V vlogo lahko navede tudi morebitnega izbranega odvetnika.

O vlogi bo odločala pristojna služba in bo tako v primeru, da prošnji ugodi izdala odločbo o brezplačni pravni pomoči, ki bo posredovana odvetniku in prosilcu za brezplačno pravno pomoč. Šele z izdajo odločbe postane prosilec upravičen do brezplačne pravne pomoči.

Pri tem je potrebno dodati, da se odvetniki sami in svobodno odločajo ali se bodo uvrstili na seznam odvetnikov, ki izvajajo brezplačno pravno pomoč. Če je morebitni izbrani odvetnik na seznamu odvetnikov, ki izvajajo brezplačno pravno pomoč, potem bo zadeva dodeljena njemu. Če pa morebitni izbrani odvetnik ni na seznamu odvetnikov, ki izvajajo brezplačno pravno pomoč, pa mora vlagatelj dobiti soglasje odvetnika, da ga bo zastopal oziroma, da mu bo svetoval kot izvajalec brezplačne pravne pomoči.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj