Na vsebino

Skrajšan postopek o prekršku

Bralec navaja, da je prejel sodbo o storjenem prekršku s katero mu je bila izrečena globa. Bralec navaja, da na sodišču ni bil, da ni bil zaslišan in ga zanima kako naprej?

Odvetnik odgovarja

Glede na opisano dejansko stanje je verjetno, da je je sodišče izdalo sodbo po skrajšanem postopku.

Opisano je možno, kadar sodnik, ki vodi postopek o prekršku, že na podlagi obdolžilnega predloga ter vsebine dokazov, ki so priloženi obdolžilnemu predlogu, spozna, da je obdolženec storil prekršek. V tem primeru lahko sodišče izda sodbo brez zaslišanja obdolženca.

Seveda pa ima obdolženi na voljo tudi pravna sredstva. Obdolženi lahko vloži ugovor, ki ga je potrebno vložiti pisno. Ugovora ni potrebno posebej obrazložiti, mora pa vsebovati navedbo sodbe zoper katero se vlaga ugovor in podpis vložnika ugovora. Obdolženi, ki vlaga ugovor lahko že samemu ugovoru priloži njegov pisni zagovor ali pa zahteva, da ga sodišče zasliši. Hkrati pa je potrebno, da obdolženi, ki vlaga ugovor navede tudi vsa dejstva in dokaze, ki so v njegovo korist, sicer jih v nadaljnjem postopku ne bo mogel več uveljavljati.

Če je bil ugovor vložen pravočasno, sodišče izvede redni sodni postopek. V tem postopku lahko s sodbo zavrne ugovor kot neutemeljen, če po izvedenem rednem sodnem postopku spozna, da je obdolženec storil prekršek, opisan v izreku sodbe, izdane v skrajšanem postopku. Sicer pa sodišče s sodbo, s katero razveljavi sodbo, izdano v skrajšanem postopku, hkrati tudi odloči o prekršku.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj