Na vsebino

Služnost poti

Imava soseda kateremu bi dovolil uporabo moje parcele za dostop do njegove hiše. Ne želim pa, da bi v primeru prodaje njegove hiše, pot lahko uporabljali tudi morebitni novi lastniki. Kaj lahko naredim?

Odvetnik odgovarja

Življenjsko gledano, bi lahko s sosedom sklenila samo ustni dogovor s katerim bi mu dovolili uporabo vaše nepremičnine do preklica. Seveda bi se moral sosed strinjati s tem, da lahko v vsakem trenutku dovoljenje prekličete in ta preklic tudi spoštovati. Ker pa se lahko odnosi slej ko prej skrhajo in v izogib morebitnim sporom je vsekakor na mestu ustanovitev služnosti.

Poznamo dva tipa služnosti, stvarne in osebne. Stvarna služnost se vedno ustanavlja v korist gospodujočega zemljišča ne glede na lastnika. Torej velja za vsakokratnega lastnika in za vas ne pride v poštev.

V vašem primeru bi bila primerna ustanovitev osebne služnosti užitka vaše nepremičnine. S takšno služnostjo, ki jo lahko tudi časovno omejite, ni pa nujno saj lahko traja najdlje do imetnikove smrti, bo imel pravico uporabljati vašo nepremičnino samo vaš sosed. Tako ustanovljena služnost ne bo dajala nobene pravice morebitnim kupcem. Ravno tako pa ne bodo obstajali niti pogoji za morebitno priposestvovanje stvarne služnosti. Služnost se ustanovi s pogodbo, v njej lahko podrobneje določite rok trajanja pravice in tudi način izvajanja pravice (dostop peš, z vozilom, tovornim vozilom, širino poti in podobno). Obvezen je vpis v zemljiško knjigo.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2110
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj