Na vsebino

Smučanje pod vplivom alkohola

Letošnja smučarska sezona je bila kratka in se žal že končuje. V času počitnic sem tudi sam obiskal smučišče, ki poleg smučanja ponuja tudi pestro gostinsko ponudbo. K pisanju tega prispevka me je spodbudila skupina dokaj »veselih« smučarjev, ki so bili nezanesljivi pri hoji kaj šele pri smučanju.

Odvetnik odgovarja

Verjetno vas ne bo presenetilo, da je tudi smučanje zakonsko urejeno. Na prvi pogled presenetljivo, ob podrobnem razmisleku pa zagotovo potrebno. Z razvojem novih materialov, smuči, čevljev in tehnik je smučanje vse bolj kompleksno in zahtevno. Velike hitrosti, še posebej pri smučanju po robnikih tako imenovanem karvanju, zahteva, da je smučar psihofizično sposoben obvladovati in nadzirati njegovo smuko.

Zakon o varnosti na smučiščih (ZVSmuč-1) je zakon, ki v Sloveniji ureja pravice in obveznosti upravljavcev smučišč, smučarjev in tudi drugih oseb, ki izvajajo aktivnosti na smučišču. Med drugimi določbami pa prepoveduje smuko pod vplivom alkohola.

Smučar ne sme smučati ali izvajati drugih športnih aktivnosti in dejavnosti, če je pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. Pri izvajanju smučanja ali drugih športnih aktivnosti in dejavnosti na smučišču velja, da je oseba pod vplivom alkohola, če ima v organizmu več kot 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Zakon določa, da je smučar pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, če se s posebnimi sredstvi, napravami ali s strokovnim pregledom ugotovi prisotnost takih snovi v krvi ali slini. Preverjanje pa poteka na način določen s predpisi, ki urejajo pravila v cestnem prometu. Preverjanje prisotnosti alkohola pri smučarjih ugotavljajo policisti.

Ko policist ugotovi, da ima smučar pri izvajanju smučanja ali drugih športnih aktivnostih in dejavnosti v organizmu več alkohola, kot je dovoljeno, ali prisotnost prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi ali ko smučar odkloni sodelovanje pri preverjanju takih snovi v organizmu, mu policist prepove nadaljnje smučanje in odvzame smučarsko vozovnico za isti dan brez povračila stroškov nakupa smučarske vozovnice ter prepove nadaljnje športne aktivnosti in dejavnosti na smučišču. Policist o tem obvesti upravljavca smučišča, ki mora preklicati vozovnico in onemogočiti nakup nove vozovnice za isti dan ter osebi omogočiti vrnitev do vstopa na smučišče, če odvzeta vozovnica to omogoča.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj