Na vsebino

Soglasje solastnikov za vzdrževanje

Tri osebe smo solastniki hiše. Streha hiše je poškodovana in potrebna popravila. Eden izmed solastnikov temu nasprotuje. Ali lahko kako dosežemo popravilo?

Odvetnik odgovarja

Področje solastništva določa Stvarnopravni zakonik (SPZ). Solastniki imajo pravico skupno upravljati stvar v solastnini. Menim, da je popravilo strehe posel rednega upravljanja, ki po SPZ pomenijo vse posle, ki so potrebni za obratovanje in vzdrževanje stvari za doseganje njenega namena. Ker gre za popravilo strehe in glede na prihajajoče deževno vreme in sneg, bi lahko utemeljeno sklepali, da gre za nujen posel.

SPZ določa, da je za posle rednega upravljanja potrebno soglasje solastnikov, katerih idealni deleži sestavljajo več kot večino vrednosti hiše. Glede na to, da niste opisali ali je idealni delež solastnika, ki nasprotuje popravilu, večji od polovice, natančnejšega odgovora ne morem podati. Če je manjši popravilu sploh ne more nasprotovati.

SPZ je predvidel tudi primere kot je vaš in je določil, da lahko v primeru, ko solastniki ne dosežejo soglasja in je posel nujen za redno vzdrževanje stvari, na predlog enega solastnika v nepravdnem postopku odloči o tem ali se posel izvede ali ne.

V kolikor potrebne večine ne boste soglasno dosegli in je posel nujen predlagam uvedbo nepravdnega postopka.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj