Na vsebino

Sporazumna odpoved delovnega razmerja in odpravnina

Bralec je zasledil, da je bilo od sprejemanju Zakona o urejanju trga dela (ZUTD), govora o tem, da bi delavec lahko prejemal nadomestilo za brezposelnost tudi v primeru sporazumne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Zanima ga ali je tako tudi dejansko v veljavni zakonodaji.

Odvetnik odgovarja

ZUTD ureja tudi pravice iz obveznega in prostovoljnega zavarovanja za primer brezposelnosti. Med pravicami iz prej opisanega zavarovanja je tudi pravica do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. ZUTD ureja pogoje za pridobitev pravice, višino nadomestila, čas trajanja in tudi razloge za odklonitev pravice.

ZUTD v 1. odstavku 63. člena določa, da pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, ne more uveljaviti zavarovanec, ki je postal brezposeln po svoji krivdi ali volji. Med te razloge, po izrecni določbi 1. alineje 2. odstavka 63. člena ZUTD, spada tudi prenehanje pogodbe o zaposlitvi na podlagi pisnega sporazuma.

Glede na opisano delavec v primeru sporazuma o prenehanju delovnega razmerja, ki mora biti na podlagi 1. odstavka 81. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) pisen, ne more uveljavljati pravic iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2110
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj