Na vsebino

Sporazumna razveza pred notarjem

Družinski zakonik (DZ) prinaša še eno novost v pravni red in sicer sporazumno razvezo pred notarjem.

Odvetnik odgovarja

Bistvo opisane novosti je to, da bosta lahko zakonca, ki nimata skupnih otrok, nad katerimi izvajata starševsko skrb, pod določenimi pogoji zakonsko zvezo razvezala kar pred notarjem. Takšno sporazumno razvezo ne bo potrebno pošiljati v potrditev na sodišče, ampak bo notar sporazum poslal na upravno enoto, ki bo vpisala razvezo v matični register.

Zakonca bosta lahko sporazum o razvezi zakonske zveze pred notarjem sklenila samo pod pogojem, da se ob tem dogovorita tudi o delitvi skupnega premoženja, o tem kdo ostane ali postane najemnik stanovanja v katerem živita in o preživljanju zakonca, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen. Seveda prej opisano ni vedno pogoj za sporazumno razvezo. Vse prej opisane dogovore bosta zakonca sklepala samo in edino če obstajajo okoliščine, ki zahtevajo sklepanje prej opisanih dogovorov. Vsekakor bosta morala zakonca razdeliti skupno premoženje, če ne bosta že predhodno sklenila pogodbe o ureditvi premoženjsko pravnih razmerij. Dogovor o najemništvu stanovanja in preživljanju drugega zakonca bo potreben samo, če takšne okoliščine obstajajo. Če sta oba zakonca preskrbljena in zaposlena dogovarjanje o preživnini ni potrebno.

Dejanski pa bo notar tisti, ki bo presodil kaj in katere dogovore morata zakonca sprejeti. Iz namena zakona izhaja, da morata zakonca vse dogovore sprejeti sporazumno. Notar ni tisti, ki »odloča« ampak samo zapiše voljo strank, ki mora biti soglasna. V kolikor bo prišlo do spora ali nestrinjanja med zakoncema, bo notar odklonil sestavo sporazuma in bosta morala zakonca reševati zadeve v pravdi.

Ko pa pride so soglasja in do podpisa sporazuma, bo notar le tega poslal na pristojno upravno enoto, ki bo razvezo zabeležila v ustrezen matičen register.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj