Na vsebino

Tek rokov

Prejel sem sodbo in se lahko pritožim. Rok za pritožbo je 15 dni. Zanima me ali se v rok štejejo samo delovni dni ali tudi vikendi in prazniki?

Odvetnik odgovarja

Pri računanju roka je pomembno upoštevati, da rok ne teče samo ob delavnikih, ampak tudi ob sobotah, nedeljah in državnih praznikih. Dejansko rok teče 8 ali 15 zaporednih dni od dneva prejema pošte ali dogodka od katerega teče rok.

Tako v civilnem kakor v kazenskem postopku v Sloveniji veljajo podobna pravila. Če je rok določen v dnevih se dan vročitev ali drugega dogodka od katerega teče rok, ne šteje v rok. Rok prične teči prvi naslednji dan.

Zelo pomembno pa je, ali je zadnji dan roka delavnik, sobota, nedelja ali praznik-dela prost dan organa. V kolikor se zgodi, da se zadnji dan roka izteče na katerega od prej navedenih dni, se rok dejansko izteče s pretekom prvega prihodnjega delavnika.

Pošiljka se šteje za pravočasno, če prispe na sodišče preden se izteče rok. Opisano je pomembno v kolikor bi izročali pritožbo neposredno na sodišču ali jo poslali z »navadno pošto«. Da bi zagotovo ujeli rok predlagam, da pošiljke pošiljate s priporočeno pošto, saj se v takšnem primeru šteje, da je dan oddaje priporočene pošiljke dan ko je sodišče prejelo pošiljko.

Razlika je zelo pomembno in jo lahko ponazorimo z naslednjim primerom. Recimo, da je zadnji dan roka torek 18.4.2017. Če pošiljko tega dne pošljete z navadno pošto in jo sodišče prejme v sredo 19.4.2017 bo prepozna. Če pa zadnji dan roka 18.4.2017 pošiljko pošljete priporočeno in če jo sodišče prejme tudi šele v petek 21.4.2017 se bo štelo, da jo je prejelo dne 18.4.2017, torej zadnji dan roka in bo pravočasna.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj