Na vsebino

Tožba zoper sodelavca

Bralko zanima ali lahko toži sodelavca zaradi obrekovanja, »klevetanja«, zaničevanja in posega v dober glas pri vodilnih osebah v podjetju v katerem dela, saj je imela zaradi tega težave pri nadrejenih?

Odvetnik odgovarja

Odgovor na sicer dokaj skopo vprašanje je pritrdilen. Vsaka oseba ima pravico do tega, da nihče ne posega v njeno čast in dobro ime.

Zoper sodelavca lahko vložite tožbo in zahtevate opravičilo ali celo prepoved bodočega poseganja v vaše osebnostne pravice. V kolikor vam je pri tem nastala kakršna koli škoda pa celo odškodnino.

Vsekakor pa imate možnost o tem obvestiti tudi delodajalca, ki je na podlagi 45. člena ZDR-1 dolžan zagotoviti varovanje dostojanstva delavca pri delu.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj