Na vsebino

Ukrep uničenja avtomobila

Bralec je preje odločitev sodišča, da je odgovoren za prekršek in se mu vozilo odvzame in uniči. Zanima ga ali mu lahko sodišče uniči avto?

Odvetnik odgovarja

Odgovor podajam zgolj na teoretični ravni, saj bi moral za konkreten odgovor poznati vse okoliščine postopka na sodišču.

Glede na postavljeno vprašanje domnevam, da je zoper bralca tekel prekrškovni postopek. Skladno z Zakonom o prekrških (ZP-1) ima sodišče možnost, da predmete, ki so bili uporabljeni ali namenjeni za prekršek, ali pa so nastali s prekrškom, sme odvzeti, če so storilčeva last, ali če z njimi razpolaga pravna oseba, ki je storilec prekrška. Predmete sme sodišče odvzeti tudi če niso storilčeva last, ali z njimi ne razpolaga pravna oseba, ki je storila prekršek, če to terjajo splošna varnost, varovanje življenja in zdravja ljudi, varstvo okolja in ohranjanje narave, gospodarska razmerja ali razlogi morale, kot tudi v drugih primerih, ki jih določa zakon. V teh primerih sodišče glede na okoliščine vsakega posameznega primera oceni dejansko stanje in odloči o morebitnem odvzemu predmetov. Samo kadar zakon, ki določa prekršek določa obvezen odvzem predmetov, sodišče ne more mimo tega in predmete obvezno odvzame.

Ob odvzemu predmetov, sodišče s sklepom ali sodbo odloči ali naj se odvzeti predmeti uničijo, ali naj se izročijo ustreznemu organu oziroma organizaciji, ali pa prodajo.

Glede na opisano je jasno, da ima sodišče možnost in v določenih primerih celo dolžnost, da odvzame predmete s katerim je bil storjen prekršek in odloči o njihovi usodi.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj