Na vsebino

Veljavno vozniško dovoljenje

V zadnjem času sem nudil kar nekaj posvetov s področja prometnih prekrškov, ki so se nanašali na vprašanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in podaljšanja veljavnosti. Zaradi tega podajam par navodil in napotil.

Odvetnik odgovarja

V predmetnem prispevku se bom opredelil samo do prekrškov in različnih posledic, ki lahko doletijo voznike, ki so sicer naredili vozniški izpit pa jim je vozniško dovoljenje prenehalo veljati iz okoliščin določenih v zakonodaji.

Skladno z Zakonom o voznikih (ZVoz-1) imajo izdana vozniška dovoljenja, določeno tudi čas veljavnosti, ki je različen za posamezne kategorije vozniških dovoljenj, odvisen pa je tudi od starosti osebe, kajti po določeni starosti, se vozniška dovoljenja izdajajo s krajšo dobo veljavnosti.

V primeru, da voznik nima posebnih omejitev, na katere je vezano podaljšanje vozniškega dovoljenja, kakor je opisano v naslednjem odstavku, pa imetnik ni pravočasno podaljšali veljavnost vozniškega dovoljenja gre za prekršek. Če bo tak voznik zaloten med vožnjo, ga bodo policisti, skladno z določili ZVoz-1 oglobili v višini 40 EUR. Na podlagi določb 22. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) bo policist vozniku tudi prepovedal nadaljnjo vožnjo in zasegel vozniško dovoljenje, ki bo poslano na pristojno upravno enoto, kjer bo potem voznik uredili podaljšanje vozniškega dovoljenja.

Popolnoma drugačne posledice pa zadenejo voznike, katerih veljavnost vozniškega dovoljenja je potekla in kadar je pogoj za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja predložitev veljavnega zdravniškega spričevala, potrdila o dodatnem usposabljanju voznika začetnika ali potrdila o dodatnem usposabljanju voznika. V tem primeru ZVoz-1 predpisuje višjo globo, to je globo v višini 500 EUR. Poleg opisanega pa se smatra, da je voznik v tem primeru storil hujši prekršek. V tem primeru je po ZPrCP obvezen tudi zaseg motornega vozila, ki ga je voznik vozil. Pri tem dodajam, da policisti lahko zasežejo vozilo tudi če ni last voznika, ki vozi z neveljavnim vozniškim dovoljenjem.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj