Na vsebino

Vrnitev v prejšnje stanje

Izjemne okoliščine, bolezen, dalj časa trajajoča odsotnost ali celo dopustniški dnevi lahko privedejo, da v pravdnem postopku zamudite kakšen rok za opravo dejanj. Ali je potem vse izgubljeno? Ne nujno.

Odvetnik odgovarja

Zakon o pravdnem postopku (ZPP) ureja institut vrnitve v prejšnje stanje. Vendar pa je pri tem potrebno opozoriti, da se opisani institut lahko uporabi samo v primeru zamude procesnega roka. Torej roka s katerim je stranka izgubila pravico opraviti določeno dejanje. Ne more pa se ta institut uporabiti za zamujene materialne roke, ki so roki pri katerih stranka izgubi pravico do zahtevka.

Oseba, ki je zamudila določeno dejanje mora na sodišče podati predlog za vrnitev v prejšnje stanje. Sodišče dovoli stranki, da opravi zamujeno dejanje pozneje, če ugotovi, da je stranka rok zamudila iz upravičenega vzroka. Kaj je upravičen vzrok se presoja v vsakem konkretnem primeru posebej, pri čemer je sodna praksa že oblikovala stališča, kaj upravičeni vzrok ne more biti.

Če se dovoli vrnitev v prejšnje stanje, se pravda vrne v tisto stanje, v katerem je bila pred zamudo, in razveljavijo vse odločbe, ki jih je sodišče izdalo zaradi zamude.

Predlog se mora vložiti v petnajstih dneh od dneva, ko je prenehal vzrok, zaradi katerega je stranka zamudila narok ali rok; če je stranka šele pozneje zvedela za zamudo, pa od dneva, ko je za to zvedela. Po šestih mesecih od dneva zamude se ne more več zahtevati vrnitev v prejšnje stanje.

Če se predlaga vrnitev v prejšnje stanje zaradi zamude roka, mora predlagatelj obenem, ko vloži predlog, opraviti tudi zamujeno dejanje.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj