Na vsebino

Vročitev plačilnega naloga

Bralec je poslal vprašanje, ki ga objavljam deloma: » Oseba je bila sama udeležena v prometni nesreči. Nekdo je poklical policijo in ta je prišla, tudi reševalci so to osebo pregledali v ZD. Telesnih poškodb ni bilo. Naslednji dan se je pri tej osebi pojavil policist z zapisnikom in ji izdal globo v višini 300€. Zaslišanja sploh ni bilo. V zapisniku piše kar nekaj kar se je sam spomnil.

Ali je to verodostojno, če osebe sploh ne izprašal kaj je bilo? In kako se lahko pojavi drugi dan na dom. Ali je on sodnik ali kaj?

Čez dva meseca pride položnica iz FURSA za 300€. Sodišča ni bilo, prav tako, zapisnik oseba ni podpisala, ker tisto, kar je napisano je popolnoma nečitljivo.

Je policist deloval pravilno glede nasilne vročitve glede, da sodišče o tem ni bilo seznanjeno«.

Odvetnik odgovarja

Glede na opisano je policist ravnal popolnoma zakonito glede obiska na domu in izdaje, ter vročitve plačilnega naloga. Na zapis o sestavljanju zapisnika ne morem odgovoriti, ker ne vem kakšen zapisnik naj bi policist delal in kaj naj bi se dogajalo.

Menim, da je policist na podlagi določil Zakona o prekrških obiskal osebo, da bi raziskal okoliščine storitve prekrška, ki je bil očitno v zvezi s prometno nesrečo. Ker opisanega niso naredili na kraju. Predvidevam, da je policist prišel do osebe, da jo seznani s prekrškom in ugotovitvami in da ji da možnost, da se izreče glede prekrška. Policist je očitno želel dati osebi v podpis plačilni nalog, kar je očitno odklonila. Izdan in vročen ji je bil plačilni nalog.

Policist se lahko pojavi na domu, ni sodnik ampak je prekrškovni organ in ima določene pristojnost. Sodišča ni bilo, ker lahko policisti sami izdajo plačilne naloga za določene prekrške.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj