Na vsebino

Vstopna pravica pri dedovanju

Bralka navaja, da je njena mama dedinja po pokojni sestri. Bralkina mama bi rada dediščino prenesla neposredno na bralko, v samem zapuščinskem postopku. Zanima jo ali je to možno?

Odvetnik odgovarja

Med samim zapuščinskim postopkom in znotraj zapuščinskega postopka bralkina mama ne more prenašati njene dediščine na bralko, ne na podlagi samega sklepa in tudi ne tako, da bi podarila dediščino med postopkom in bi sodišče to zapisalo v obliki sklepa o dedovanju.

Skladno z Zakonom o dedovanju bi bilo možno samo to, da se bralkina mama odpoved dedovanju v lastnem imenu. Pri tem mora bralkina mama na sodišču izrecno izjaviti, da se odpoveduje dediščini samo v lastnem imenu. Opisano pomeni, da nastopi situacija, ko so na podlagi tako podane dedne izjave, šteje kot da bi bralkina mama umrla pred zapustnikom. To privede do tega, da namesto bralkine mame deduje bralka (in seveda tudi vsi ostali bralkini bratje in sestre, če jih ima). Bralka bo tako dejansko postala dedinja in bo podedovala dedni delež, ki bi šel njeni mami.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj