Na vsebino

Zagovor pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi

Bralcu je delodajalec vročil vabilo na zagovor pred odpovedjo iz razloga nesposobnosti. Bralca zanima ali se mora razgovora udeležiti in kaj če se ne udeleži razgovora?

Odvetnik odgovarja

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da mora delodajalec preden poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti delavca pisno seznaniti z razlogi nesposobnosti in mi omogočiti zagovor.

Zagovor je delavcu omogočen zato, da lahko pojasni očitani mu razlog nesposobnosti in predloži dokaze ali kako drugače pojasni zakaj je prišlo do neke situacije, da je tudi delodajalcu jasno kaj se dejansko dogaja. Zagovor je namenjen razčiščevanju dejanskega stanja in lahko mogoče privede do odločitve delodajalca, da ne poda odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Gre za pravico in možnost delavca, ne pa za njegovo dolžnost. Delavcu se zagovora ni potrebno udeležiti. Če se zagovora, brez ustreznega opravičljivega razloga, ne bo udeležil ali če ne bo poslal pisnega zagovora, bo delavec pač izgubil možnost obrazložiti njegov pogled na očitan razlog nesposobnosti. Delodajalec pa se bo v nadaljevanju odločil brez, da bi »slišal« obrazložitev delavca.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

      
15
23
27
29
30
31
     
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj