Na vsebino

Barvni krog

Za razumevanje barvne harmonije je bistveno poznavanje barvnega kroga. Z njim preučujemo barve in razumemo njihova razmerja. Gre za krog, ki je ločen s segmenti barv, te pa se s prelivanjem iz ene v drugo zaključijo v 360 stopinjah.

Struktura barvnega kroga sestoji iz treh primarnih barv: rdeče, rumene in modre. Gre za temelj vsakega barvnega kroga. Osnovne barve so “zmešane” v sekundarne barve in dobimo oranžno, zeleno in vijolično. Če pa zmešamo še primarne in sekundarne barve, dobimo terciarne barve, ki nam dajo druge barvne odtenke. Barv je toliko, kot si jih lahko zamislimo. Zelena s 100 odtenki, le da včasih vleče bolj na rumeno, včasih bolj na modro.

Pri apliciranju barv je najbolj težavno to, da neka barva na računalniku zgleda povsem drugače, ko pa potem, ko je natisnjena. Kar je nežno rumena na naših zaslonih, je lahko fluorescentna, ko pride iz printerja. Razumevanje, kako se barve obnašajo v svojem sorazmerju, je pomemben za vse tiste, ki delajo z barvami. Pomembno je tudi razumevanje, kako se barva obnaša na različnih materialih in v različnih okoljih.

Vir: http://www.typo.si
Sanja Hadjur

Sanja Hadjur

www.typo.si

Od kulturologinje do grafične oblikovalke, z ljubeznijo do dobrih zgodb, Sanja je oblikovalka celostnih grafičnih podob, tiskovin, etiket in embalaže. Po naravi je zelo organizirana in natačna, kar že rahlo spominja na obsesivno-kompulzivno motnjo. Tako je celo življenje kot veverica nabirala razne odpadne škatlice in kozarčke ter jih ponovno uporabila. Embalaža ji predstavlja umetnost prodajne platforme in kreiranje interaktivnih vsebin ji požene veveričino kri direkt v žilo. Verjame v etični kodeks sanjskega podjetništva in vztraja pri samorealizaciji v poklicu. “Quirky” oblikovalka išče navdih v kulturah, drugačnosti in nekonformnosti, najbolj pa uživa v kolaboraciji z drugimi podjetniki, kot je ona sama. Več o njenem delu na www.typo.si.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj