Temida je boginja prava, pravičnosti in božanskega reda. Njena največja moč je prestreči govoricam in razkritje laži. S tem je postala boginja časti in pravice. V levi roki drži tehnico, ki je vedno uravnotežena, torej poštena. V drugi roki ima meč. Uporablja ga kot udarec ai obrambo, kar simbolizira možnost pravice na obeh straneh zakona.

Njene oči so pogostokrat prevezane. Po eni strani velja, da je zato Temida nepristranska in objektivna pri podajanju resnice. Po drugi strani njena “slepota” kaže na njeno sposobnost prerokovanja. Temida ni imela potrebe gledati na sedanjost, saj je videla leta v prihodnost. Tako slepota simbolizira vsevednost in resnicoljubnost, ne pa dejansko slepoto boginje Temide. Torej, pravica ni slepa, temveč vizionarska?!

Grški miti slavijo njeno sposobnosti predviditi prihodnost. S tem talentom si je pridobila mesto pitije v apolonovem templju v Delfih. Tam je zaslovela kot boginja pravičnosti. Znana je bila po tem, da se njeno znanje kosa z znanjem najmogočnejšega boga Zevsa.

V sodobnih upodobitvah se pojavlja kot Gospa Pravica. Najdemo jo pred sodišči v obliki kipa. V grafičnem oblikovanju je to primerna simbolika za odvetniške hiše, neprofitne organizacije, ki se borijo za človekove pravice in druge dejavnosti, povezane s pravico