Na vsebino

Kaj sploh je dizajn?

Na splošno je to proces snovanja in načrtovanja nečesa novega - lahko je logotip, lahko je videz prostora, lahko je stavba, lahko predmet, lahko embalaža za predmet. Dizajn se v svoji osnovi razlikuje glede na področja, s katerim se ukvarja. Deli pa se tudi znotraj teh posameznih področij.

V kratkem, če imamo specialistično prodajalno s kavo, bi potrebovali celostno grafično podobo. Potrebujemo tudi oblikovalca za opremo notranjih prostorov. Gre za dve popolnoma različni področji, ki pa se med seboj pomembno dopolnjujeta. Tako se bosta za ta projekt morala združiti vsaj dva dizajnerja: grafični oblikovalec in oblikovalec notranje opreme. Dalje, predstavljajmo si, da imamo idejo za super inovativno kolo. Potem potrebujemo v prvi vrsti industrijskega oblikovalca, kasneje tudi grafičnega oblikovalca, pri postavitvi spletne trgovine pa oblikovalca spletnih strani.

Pri grafičnih oblikovalcih se velikokrat pričakuje, da so še industrijski in 3D oblikovalci, oblikovalci spletnih strani da poznajo osnove oblikovanja notranjih prostorov in so hkrati še poznavalci digitalnega oglaševanja. To se zgodi zato, ker so meje med takšnim in tistim oblikovanjem zamegnjene, oz. se v okviru projekta zadeve prekrivajo. V takšnih primerih bi svetovala, da se za projekt izoblikuje projektna skupina, ki s skupnimi močmi in raznolikimi znanji hiteje in lažje doseže cilje organizacije. To so lahko tudi posamezni samostojni podjetniki, strokovnjaki za ta področja, kar je vsekakor svetovni trend, ki prihaja tudi k nam.

Vir: http://www.typo.si
Sanja Hadjur

Sanja Hadjur

www.typo.si

Od kulturologinje do grafične oblikovalke, z ljubeznijo do dobrih zgodb, Sanja je oblikovalka celostnih grafičnih podob, tiskovin, etiket in embalaže. Po naravi je zelo organizirana in natačna, kar že rahlo spominja na obsesivno-kompulzivno motnjo. Tako je celo življenje kot veverica nabirala razne odpadne škatlice in kozarčke ter jih ponovno uporabila. Embalaža ji predstavlja umetnost prodajne platforme in kreiranje interaktivnih vsebin ji požene veveričino kri direkt v žilo. Verjame v etični kodeks sanjskega podjetništva in vztraja pri samorealizaciji v poklicu. “Quirky” oblikovalka išče navdih v kulturah, drugačnosti in nekonformnosti, najbolj pa uživa v kolaboraciji z drugimi podjetniki, kot je ona sama. Več o njenem delu na www.typo.si.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj