V industrijski dobi je brending pomenil zgolj registriran logotip, prej z vlogo podpisa nekje v majhnem kotu embalaže. Dizajn postane pomemben šele v zlatih potrošniških letih, le tega pa za čas globalizacije pomembno nadgradi oglaševanje. Z razvojem interneta v zgodnji 1990-ih, z rastjo potrošnikove moči in digitalno dobo novega tisočletja, nastane posebna disciplina, ki pomeni pa vse: prvo, drugo in tretje. In četrto. Nasičenost trga vpliva na nastanek prav posebne znanosti - znanost brendinga.

Lahko rečemo, da je brending vedno obstajal, a da ima danes novo, predvsem bolj kompleksno vlogo. Brending je strategija. Na eni strani pisanje “glasu” naše blagovne znamke. Na drugi strani najboljše kreativne rešitve za njo.

Brending je mnogo več kot zaščita blagovne znamke. Je vizualna podoba, je sporočilnost, je zgodba, je embalaža, so barve, so črke, je način življenja, je občinstvo, je raziskava in strategija, je mističnost in ekskluzivnost, so slike in besede, ponovljene vedno znova in znova. Je identiteta. In je strategija. Je vse tisto, o čemer sem pisala lansko leto, ko je Pandorina škatlica bila še Razvoj blagovne znamke.