Vsebina knjige je vsekakor nekaj, zakaj kupec izbere našo knjigo. Pa vendar je naslovnica tista, ki ga najbolj prepriča, da pa je ravno naša knjiga tista, ki je prava zanj. Dobra ali slaba naslovnica pomenita veliko ali malo prodaje. Platnica namreč mora pravilno nagovarjati našo ciljno publiko.

Dobra naslovnica knjige je premišljen design. Oblikovalec naslovnice mora najprej prebrati knjigo in glede na njen žanr določiti črke, barve, fotografije, ilustracije, prave podatke na naslovnici in vrsto drugih lastnosti. Poleg tega pa mora biti dobra naslovnica tudi tematsko primerna, razpoznavna in berljiva.

Pri oblikovanju naslovnice vam lahko pomagata grafični oblikovalec ali umetnik, lahko pa jo izdelate tudi sami. Če sledimo trem enostavnim korakom, imamo lahko tudi mi dobro naslovnico:

  1. Pregled čim več naslovnic knjig podobnega žanra nam da predogled, kaj je trenutno v trendu. Lahko se odločimo, da sledimo modnim smernicam, ali pa smo drugačni in na tak način izstopamo.
  2. Čim več se o svoji ideji pogovarjajmo z drugimi, predvsem svojimi bralci. Namreč občinstvo je tisto, ki jih mora naša naslovnica privleči.
  3. Pripravimo vsaj tri naslovnice in jih damo v test. To lahko naredimo preprosto tako, da povprašamo potencialne bralce kar na socialnih omrežjih ali pa v živo, kot neke vrste kratki intervju.