Za podobo blagovne znamke se skriva mnogo več kot le videz in sporočilnost. Pred samim razvojem neke zgodbe in vizualnih konceptov, je prvo na vrsti veliko raziskave in analize. Najprej pa se vprašajmo, kdo je naše občinstvo, kakšne so njihove potrebe, navade, težave in skrbi. Pomembno je, da izbranemu občinstvu ponujamo dovolj dobro rešitev za obstoječo težavo. Vprašajmo se, zakaj smo sploh na trgu in kaj je naše poslanstvo. Temu sledi bolj podrobna analiza občinstva, konkurence, trga, poslanstva in vrednot naročnika in pregled trendov v grafičnem oblikovanju in tisku.

Spodaj je kratki povzetek razvoja kreativnih konceptov za izmišljeno blagovno znamko: bonboni Yum Yums, kjer je razvidno, koliko dela gre v razvoj koncepta.

Cilj: Ustvariti blagovno znamko in razviti embalažo za bonbone z okusom limone. Ko prvič poskusiš bonbon okusiš ostro kislost, hitro zatem pa sladkobo naravnih sladkorjev ter arome limone ali jagode. Želja naročnika je, da se ustvari interakcija s potrošniki.

Potrebni elementi: Zgodba in ime blagovne znamke, celostna grafična podoba, embalaža.

Primarno občinstvo: Babice in dedki

Potrebe in navade: Nakup sladkarij in daril za najmlajše v družini.

Težava: Sladkarije na trgu so, ali preveč sladke, tiste bolj “zdrave” sladkarije pa niso dovolj zanimive za otroke.

Sekundarno občinstvo: Otroci, vnuki in vnukinje

Potrebe in navade: Otroci imajo radi posebna darila, predvsem sladkarije in igrače živih barv.

Težava: Želja po sladkem./Stari starši ne kupijo dobrih sladkarij.

Poslanstvo Yums Yums blagovne znamke: Nasmejati čim več otrok in spodbuditi skupno preživljanje prostega časa babic, dedkov ter vnukinj in vnukov.

Rešitev za embalažo: Žive barve, igrivi vzorci in otroška ilustracija, ki hitro pritegne oko najmlajših. Na sredino embalaže je umeščena ilustracija sadeža, ki je v obliki prozorne PVC nalepke (interakcija s potrošniki). Ko se nalepka odstrani, se podoba embalaže ohrani, nalepko pa lahko vsak otrok nalepi tam, kamor želi. Igrivnost bonbonov povezuje najmlajšo in najstarejšo populacijo, kjer igra poskrbi za dobro voljo tako najmlajših, kot najstarejših.

Zakaj Yum Yums blagovna znamka? Ker so nepogrešljivi pri igri in zabavi. Njihov okus je igriv, kot njihova oblika (limona in jagoda), tudi zunanjost embalaž z nalepko. Na igrivost kažejo tudi barve in kislo presenečenje ob prvem poskusu bonbona. To isto igrivnost želi blagovna znamka pričarati otrokom.

Predlog za zgodbo in oglas: Cilj je bilo oblikovati izdelek, ki bo privlačen tako najmlajši, kot najstarejši populaciji. Kar združuje obe populaciji, je ljubeč trenutek babice in vnukinje, ki na čajanki v sobi vnukinje skupaj odpreta svojo prvo vrečko bonbonov Yum Yums. Obe nasmejani in navihani, pogledata embalažo (prebereta, da so notri le naravni sladkorji in se pohecata z nalepko, ki jo stakneta dol z embalaže). Poskusita vsaka svoj bonbon in naredita smešen obraz, saj so bonboni Yum Yums takoj na začetku kisli, kot je kisla limona. Kmalu zatem se v bonbonu razvije sladkost okusa, babica in vnukinja pa nadaljujeta s svojo čajanko. Nostalgično in vsekakor pocukrano, kot so pocukrani tudi Yum Yumsi - z naravnim sladkorjem.