Leta 1898 je koncept prodajnega lijaka zasnoval Saint Elmo Louis . Kot prodajalec je verjel, da če v mislih potrošnika ustvari neko pozornost, interes, željo in akcijo, je to že uspešna prodaja. Od takrat naprej so mnogi avtorji pisali na to temo in se igrali z idejo prodajnega lijaka - mu nadeli ime lijak, čeprav je bil v začetku tehtnica. Postopoma je postajal tudi vse bolj kompleksen, z dodatnimi stopnjami in lijaki, s puščicami in pomembnimi pojasnitvami v odebljenem tisku.

In kaj je prodajni lijak? Ta nam pomaga vizualizirati vse stopnje prodajne izkušnje naših potrošnikov. V splošnem je stopenj pet ali šest, ki predvidijo specifične akcije potrošnikov: zavedanje o obstoju naše blagovne znamke (awareness); premislek, ali jo želijo imeti (engagement); njihov dejanski namen (discovery); nakup (purchase), sledita še lojalnost in pojavnost potrošnikov, ki prisegajo na našo blagovno znamko (retention). To so potrošniki, ujeti v prodajni lijak, ki so uspešno prikapljali preko vseh stopenj do nakupa.

Pa vendar, še vedno gre za orodje in misel iz leta 1898. V vseh teh letih so se potrošnikove navade spremenile, v zadnjem desetletju toliko bolj. Je orodje iz konca 19. stoletja še vedno uporabno za današnji čas? Prodajni lijak se osredotoča predvsem na naše akcije, ki dvigujejo prepoznavnost blagovne znamke. Usmerja nas, kako vedno znova ujeti pozornost potrošnikov. Daje tudi občutek, da se odnos s potrošnikom enkrat zaključi. In navsezadnje osredotoča se na konverzijo, namesto celotnega prodajnega procesa in zadovoljstva naših zvestih kupcev.