Če je David Ogilvy verjel v raziskavo trga, je drugi oče oglaševanja Bill Bernbach verjel v čisto kreativnost. Prepričan je bil, da je oglaševanje prepričevanje. Le to pa da ni znanost, temveč umetnost, je trdil. Bil je prvi, ki je pri oglaševanju drzno uporabljal resnico, zvit humor in se upal javnosti predstaviti z nečim novim, še nevidenim. S takšnim pristopom je po 2. svetovni vojni skupaj s sodelavci dosegel skoraj nemogoče. Na tržišču je uspešno predstavil nemški avto - Volkswagen hrošč.

Poleg kreativnosti, izvirne sporočilnosti in drzne predstavitve različnih produktov, je Bernbach pomembno vplival na kreativno revolucijo v smislu organizacije dela umetniških direktorjev in tekstopiscev. V tistih časih je bilo običajno, da so kreativni direktorji delali ločeno od tistih, ki so skrbeli za vsebino oglaševalske kampanje. Bernbach je bil prvi, ki je vpeljal idejo timskega dela in sodelovanje vseh, ki so bili kakorkoli vpleteni v določen projekt. Brez strahu lahko trdimo, da je Bernbach oblikoval način dela, ki je običajen za večino oglaševalskih agencij danes.

“Najmočnejši element oglaševanja je resnica.” Bill Bernbach

Zaključek 50. let je bil čas, ko so v avtomobilski industriji izstopali kot hitri, dizajnersko dovršeni in glasni avtomobili. Legendarna kampanja za hrošča “Think small” pa je poudarjala ravno nasprotno od vseh ostalih oglasov avtomobilske industrije tistega časa. Bernbach je javnosti z oglasi sporočal brutalno resnico majhnega, počasnega in grdega avta (v primerjavi z drugim avtomobili na tržišču). In s tem, ko so oglasi razlagali, zakaj je nakup takšnega avta dobra stvar, je hrošč postal ikona. Je bil hrošč lep, eleganten in hiter avto? Ne, bil pa je trpežen. In zanesljiv. Resnica je postala najmočnejši element oglaševalske kampanje.