Povzetek:

Simbolika pomaranče v grški mitologiji

Pomen drevesa pomaranče skozi zgodovino

Uporaba v grafičnem oblikovanju - poroka

Romantična pripoved izpoveduje simboliko lepote, bogastva, plodnosti in večnega življenja. V grški mitologiji drevo pomarančevca pomeni tudi srečo v partnerstvu. Zakaj? Po starogrški legendi naj bi mati Zemlja podarila Zevsu in Heri najdragocenejše poročno darilo - čudežno drevo s plodovi zlatega jabolka, kar je pomenilo sadež pomarančevca. S tem pomaranča ohrani simbol obilja v zakonu.

Simbolika drevesa pomarančevca je tako bogata, da se je ohranila vse do danes. Sam sadež spominja na zlato, beli listi na čistost in nedolžnost, zimzeleno listje pa na nesmrtnost. Pomarančno drevo je zaradi teh lastnosti v sredozemskih deželah, kot na Bližnjem vzhodu, od nekdaj simboliziralo razkošje in bogastvo. Prispodobo čistosti in nesmrtnosti pa v svojem ekstremu prevzame v srednjem veku. Renesansa je obudila idilično simboliko oranževca, le ta je postal simbol pomladi, ljubezni in večne mladosti. V baroku in kasneje pa pomarančevec ostaja nepogrešljiv detajl v tihožitjih.

Tudi grafično oblikovanje posega po simboliki tega drevesa. S simboliko mladosti, nedolžnosti in nesmrtnosti, z mislijo na srečen zakon Here in Zevsa, je drevo pomarančevca primeren motiv za poročna vabila in druge poročne tiskovine ter oznake. Če pa želi srečen par še tematsko poroko, so možnosti za kreativnost neskončne. Prostor lahko krasijo drevesa pomarančevca, dekor so lahko tudi sadeži. Čokoladna torta, s pomarančnim prelivom je lahko desert.