Danes se nahajamo v poplavi teh in tistih zgodb. Da zgodba prodaja, nam govorijo vsi. O tem smo že toliko krat slišali, da se nam zdi, da gre za izmišljeno zgodbo samo. A dejstvo ostaja, da se z zgodbo lažje približamo svojim kupcem, predvsem pa nas pristna in izvirna zgodba loči od poplave drugih zgodb na trgu. Torej, če imamo poleg dobrega produkta ali storitev še zanimivo zgodbo, potem smo na poti do zmage.

Preden se odločimo, kakšna je naša zgodba in kdo vse v njej nastopa, je pomembno, da razumemo naslednje:

  • Ugotoviti moramo, kako v zgodbo vključiti interese našega občinstva, kar posledično ustvarja željo po nakupu.
  • Razumeti moramo, kako bo naša zgodba izzvala pozitivni čustveni odziv, kar posledično ustvarja željo po vključenosti.
  • Pri pripovedovanju zgodbe naj bo vključeno tudi občinstvo, kar posledično ustvarja željo po pripadnosti.

Tako z zgodbo pridobimo skupino ljudi, ki verjame v to, za kaj se zavzema tudi naš produkt, oziroma naše storitve. Pridobimo zvesto občinstvo.

Kot primer vzamimo našo dejavnost čebelarstva (navidezna blagovna znamka iz preteklih zapisov), kjer se s čebelarsko dejavnostjo tako ali drugače ukvarja cela družina. Ker so naše primarno občinstvo družine z majhnimi otroci, so dobri družinski odnosi del tudi naše zgodbe, prav tako promocija zdravega načina prehranjevanja pri otrocih. Med prispeva k zdravju otrok (naš interes) in tukaj se kaže želja po nakupu. Skrb staršev in starih staršev za zdravo prehranjevanje otrok (čustveni odziv) v nas spodbudi željo po vključenosti, da bi bili tudi naši otroci zdravi in vitalni. In navsezadnje dejstvo, da imamo tudi sami otroke, katerim želimo omogočiti dostop do najboljše prehrane, ustvarja željo po pripadnosti.