Buhtlji me spominjajo na otroštvo. Na mojo Bibo (moja babica) in na omo. Večinoma smo jih jedli v hladnih mesecih, ko se je na štedilniku kuhala čorbica, iz pečice pa je celo hišo objemal vonj slastnih dišečih buhtljev. Buhtlji so tista večna sladica, ki se je vedno razveselim, bodisi ko jih pečem ali ko mi jih postrežejo. Spomnim se, ko smo jih dali ven v pekarni Menagerie v Ljubljani. Fama, obsedeno stanje, zadovoljstvo, polna usta, nori okusi.

Buhtlji so bili in so ostali hit.

Ljudje so v vrsti čakali na njih. Sama sem dnevno dobila preko 50 sporočil kako jih delam. Delam jih z drožmi. Testo pa počiva približno 18 ur. Skozi proces fermentacije se ustvarijo bogati okusi, ki jih prefinjene brbončice zaznajo.

Dejstvo je, da bodo ostali večna sladica. Sladica naših babic. Sladica, ki razveseli otroke in odrasle.

BUHTLJI so zakon.

Pri nas v bistroju jih lahko dobite dvakrat na teden, vse več pa je strank, ki svoje sodelavce pogostijo za rojstni dan s slastnimi buhtlji za še slajši zajtrk. Torej, še en dokaz, da butlji ne bodo nikoli izumrli.

Recept za slastne buhtlje:

Sestavine:

150 g droži

650 g moke (najslajši so z belo domačo, a seveda se lahko poigrate s polnovrednimi mokami)

60 g sladkorja

200 g do 220 g mleka ( količina je odvisna od moke)

4 jajca ( 5 malih)

13 g soli

110 g masla

Premaz:

Eno jajce in dve žlici mleka

Polnilo:

Marmelada po okusu, sama imam najraje prazne in marmelado dodajam/mažem, ko so že pečeni.

V posodi zmešamo droži, mleko, sladkor in sol, dodamo moko in jajca in lepo pregnetemo. Pustimo počivati pol ure. Po pol ure lepo vtepemo/vgnetemo maslo in testo pustimo počivat cca 5 ur. Testo razdelimo na približno 12 enakih kosov po 100 g. Oblikujemo žogice in jih polagamo eno zraven druge v namaščen pekač. Pokrijemo in pustimo da lepo vzhajajo na sobni temperaturi vsaj 10 ur.

Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. Testo premažemo z mešanico jajca in smetane ter damo v pečico. Pečemo približno 45 minut, da skorja dobi lepo zlato rjavo barvo.

Če vprašate mene, so vrhunski topli.

Pa dober tek in dobrodošli pri nas.