Po slavnih cruffinih prihajajo k nam manj znani sconsi. Pred leti, ko sem jih jedla v Londonu sem bila navdušena. Okusa nisem pozabila. Receptov za sconse je toliko, kot je "pekov", ki jih pečejo. Tudi oblike so različne: od kvadratkov, do muffinov, itd. A nekako velja, da so sconsi kot rezine tortic. Angleži pravijo da je to odlično pecivo, ki se poda k čaju. A nič manj dobro ni z jogurtom za zajtrk. To, da moka ni enaka moki, že vemo. In glede na to, da sconsi sodijo med "keksasto" pecivo, rabijo tudi dobro "keksasto" moko. Sama sem uporabila moko Petra 5 iz GourmetShop. Res se obnaša odlično in da pravi keksast okus.

Sestavine:

· 200 g moke

· 200 g droži

· 50 g rjavega sladkorja

· 20 g belega sladkorja (lahko še žlička meda)

· 85 g masla

· 70 g na kocke nasekljane čokolade (meni je najboljša črna)

· 20 g praženih sesekljanih lešnikov

· 20 g praženih nasekljanih mandljev

· 10 g kosmičev

· 100 g smetane

· ščepec soli

Ps: v sconse lahko dodate tudi sadje, vendar v tem primeru zmanjšajte količino smetane. Prav tako je količina smetane odvisna od tega kakšno moko imate. Lahko da boste morali dodati še 20 g več.

Vse sestavine razen oreščkov in čokolade zamesite v testo. Dodajte oreščke in čokolado ter še enkrat pregnetite. Pustite stati približno eno uro. Oblikujte lep krogec približno 2 cm debeline. Razrežite ga na manjše koščke, kot bi rezali torto in posamezne koščke lepo zlagajte na pekač. Evo, pa že gredo v ogreto pečico na 200 stopinj Celzija za cca 35 do 45 minut.

V bistroju jih pečem 35 minut, doma sem jih pekla 45 minut. Tukaj je odvisno od pečice.

Ko so pečeni jih zložite na rešetko, da se malo ohladijo. Lahko jih prelijete s čokolado, z limono, z glazuro iz limone in sladkorja, s pomarančo,... Kar imate radi in po tistem po čemer hrepenijo vaše brbončice.

Torej, akcija. Naj se peka sconesov, sedaj ko smo doma, začne.