Na vsebino

Blog, vlog ali podcast

V svetu digitalnega marketinga se pogosto srečujemo z različnimi oblikami vsebinskega marketinga, ki podjetjem pomagajo pri povezovanju s ciljnimi skupinami. Med najbolj priljubljene sodijo blogi, vlogi in podcasti, ki pa se med seboj razlikujejo tako po obliki kot po vplivu na SEO in marketing na splošno.

BLOG

Blogi so pisne vsebine, ki jih podjetja objavljajo na svojih spletnih straneh. So izjemno koristni za izboljšanje SEO (Search Engine Optimization) saj omogočajo vključevanje ključnih besed, dolgotrajnih in kratkotrajnih fraz, ki izboljšajo vidnost spletne strani v iskalnikih. Blogi so idealni za podrobne analize, strokovne nasvete in vodenje uporabnika skozi kompleksnejše teme.

VLOG

Vlogi so video vsebine, ki so še posebej popularne na platformah kot so YouTube, Facebook in Instagram. Vlogi omogočajo vizualno bogato predstavitev informacij, kar je še posebej učinkovito pri demonstraciji izdelkov ali prikazu 'zaodrja' podjetij. Kljub temu, da vlogi niso tako močno povezani z neposrednim izboljšanjem SEO, pa lahko močno vplivajo na angažiranost in deljenje vsebin, kar posredno vpliva na prepoznavnost znamke.

Izraz "vlog" izhaja iz besede "video blog" in se je prvič začel uporabljati v zgodnjih 2000-ih letih, ko so se začele pojavljati prve platforme, ki so omogočale enostavno nalaganje video vsebin. Prvi znani vlogi so se pojavili okoli leta 2004, ko so ljudje začeli redno objavljati video posnetke na spletu, ki so dokumentirali svoje življenje ali različne tematike, podobno kot pri tradicionalnih blogih, vendar v video formatu. Prvi vlog, ki je pogosto omenjen kot začetek te oblike, je bil "Jawed" ustvarjen in objavljen na YouTube 23. aprila 2005.

PODCAST

Podcasti so avdio oddaje, ki so v zadnjih letih doživele pravo poplavo, vendar ni znakov, da bi njihova priljubljenost upadala. Podcasti so idealni za zaposlene posameznike, ki vsebine raje poslušajo med opravljanjem drugih aktivnosti. Čeprav podcasti neposredno ne vplivajo na SEO, so odličen način za gradnjo zveste publike in avtoritete znotraj industrije.

SEO optimizacija

Za najboljšo SEO optimizacijo so blogi še vedno najboljša izbira. Zakaj? Predvsem zaradi njihovega naravnega formata, ki omogoča obilico priložnosti za integracijo ključnih besed, meta opisov, notranjih in zunanjih povezav ter optimizacijo slik in drugih multimedijskih elementov. Vendar pa to ne pomeni, da so vlogi in podcasti brez možnosti za izboljšanje SEO. Več o tem najdete TUKAJ.

Praktični nasvet za lokalna podjetja

Za lokalno podjetje, ki želi povečati svojo prepoznavnost in prodajo izdelkov ali storitev, priporočam kombiniran pristop. Začnite z blogom na svoji spletni strani, da izboljšate SEO in zagotovite vsebinsko bogastvo, ki privlači in vzdržuje obiskovalce.

Vlog lahko služi kot dopolnilo za vizualno predstavitev vaših izdelkov in privabljanje mlajše publike na socialnih omrežjih. Podcast je lahko koristen, če želite zgraditi globlji odnos s svojo ciljno skupino, še posebej, če se osredotočite na področja, povezana z vašo nišo. Na primer, trgovina s kolesi bi lahko ustvarila podcast o kolesarskih potovanjih, vzdrževanju koles in najnovejših trendih v kolesarstvu, s čimer bi gradila skupnost okoli svoje znamke.

Zapis je nastal kot odgovor na vprašanje starejšega belokranjskega podjetnika o tem, kaj počnejo zdaj te mlajše generacije s tem “nenehnim snemanjem in razlaganjem”. ;)

Starkmat

Starkmat

STARKMAT >> Zanesljiva podpora podjetjem na področju spletnih rešitev in marketinga. Že od leta 2016 skrbimo za naročnike iz cele Slovenije.
Osredotočeni smo na uspeh in merljive rešitve.

Lahko vam pomagamo pri izdelavi spletne strani ali trgovine, postavitvi profesionalnega LinkedIn profila, vzpostavitvi avtomatiziranega sistema za pošiljanje mailov, izvedbi Facebook ali Google Ads kampanje, optimizaciji obstoječe spletne strani ali pomagamo z mentorskim programom.
Imate vprašanje za nas? Spoznajmo se.

www.starkmat.si | [email protected] | 040 643 733 | FB | LI


Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj