Podjetniška pot naše ekipe se je začela z idejo. Na trgu smo našli izziv in imeli smo idejo, ki bi lahko pomenila rešitev za ta izziv. In po petih letih res intenzivnega dela v naši agenciji vidimo, česa nismo naredili čisto na začetku razvoja naše prve podjetniške ideje. Zato bi v tem zapisu izpostavili nekaj ključnih elementov za hitrejšo pot od ideje do realizacije.

Vse na enkrat (pač) ne bo šlo

Zaradi pomanjkanja časa in denarja je bila za nas ključnega pomena ozka usmeritev vseh aktivnosti v točno določeno točko. Vse, kar je bilo izven začrtanih okvirjev, smo umaknili iz tedenskih planov. S tem nam je uspelo, da smo res temeljito obdelali točno določen segment kupcev. In iz naše izkušnje lahko povemo, da je bilo veliko bolj učinkovito fokusno targetiranje na eno stvar. Od vsega se je bilo najtežje naučiti reči ne 80% “priložnostim”.

Vsega ne moreš sam

A ker smo res dobro razumeli, da je ekipa ključnega pomena, smo s prihodom novega izdelka pridobili pogodbene sodelavce, ki so bili strokovnjaki za nišna področja. S tem smo pridobili ogromno - ravno nenehno učenje absorbira največ energije in časa. Vsega ne moreš narediti sam. In tudi če lahko, se je pametno vprašat, ali je to zame res najboljša investicija časa in ali lahko najamem ali v ekipo povabim nekoga, ki isto nalogo naredi hitrejše in boljše.

Kaj je pametno narediti čisto na začetku?

Prva stvar, ki jo mora čisto na začetku narediti vsakdo, ki pričenja z razvojem sveže podjetniške ideje - formiranje ekipe. In verjetno se sliši izredno enostavno. A dejstvo je, da se velikokrat zdi, da bi bilo hitrejše in lažje, če bi vse naredil kar sam. Seveda je to iluzija, ki rezultira v izgorelost in prepočasen razvoj.

A niti z ekipo ni najlažje. Ekipno delo prinese potrebo po aktivni formalizaciji dela - pravila, timske vloge, tedenska, mesečna in letna planiranja ter številne druge interne zadeve. In to velja tako za delo z lastnimi ekipami v podjetju, kakor tudi z zunanjimi izvajalci, naročniki in poslovnimi partnerji. Pri delu v agenciji nam jasno določena pravila igre omogočajo točnost izvajanja projektov, naročnik pa ima jasno sliko, kaj lahko od nas pričakuje.

Brez golobčka ni Benetk!

Veliko prepogosto se na javnih dogodkih ali predavanjih za mlade podjetnike ustvarja občutek, da lahko tudi brez denarja dosežemo vrhunske poslovne uspehe. Vsak izkušen uspešen podjetnik ve, da je za razvoj nove podjetniške ideje - produkta ali storitve, potrebna ogromna količina denarja. Denar je potreben za razvoj ideje, financiranje ekipe, marketinško prodajne aktivnosti in golo formalno poslovanje podjetja.

Skratka, nikomur ne svetujemo, da je 100% angažiran za razvoj sveže podjetniške ideje, če nima znanih virov financiranja. Naša ekipa je naredila točno to napako - brez kakršnega koli financiranja, velikih prihrankov ali pasivnih prihodkov smo se 100% angažirali za startup projekt.

Ravno, zaradi vseh teh izkušenj …

… lahko svetujemo “iz prve roke”. Zato marsikateremu naročniku pomagamo tudi pri strateškem planiranju razvoja podjetniške ideje in ga opozorimo na pogoste pasti.

Še več UPORABNIH NASVETOV najdete na tej povezavi: >>> https://www.starkmat.si/uporabno/