Postavitev spletne trgovine je ključna za dolgoročno stabilno rast podjetja, saj se trg spletne prodaje tudi v Sloveniji širi na vseh področjih. Pomembno je, da svojim potencialnim kupcem omogočimo dostop do izdelkov in storitev tudi iz domače dnevne sobe. Navade kupcev se drastično spreminjajo, kar kaže na skok števila nakupov prek spleta tudi v Sloveniji.

PROCES: POSTAVITEV SPLETNE TRGOVINE

  • Priprava vsebinskega okvirja

  • Priprava seznama izdelkov in specifikacije

  • Izdelava opisov produktov in splošna besedila

  • Izdelava fotografij izdelkov

  • Postavitev trgovine in podstrani ter vnos izdelkov in besedil

OPISI IZDELKOV IN SPLOŠNI OPISI NA STRANI

Vaša spletna trgovina bo potrebovala splošne opise in opise izdelkov. Izdelavo opisov lahko zaupate podjetju, ki bo poskrbelo tudi za postavitev spletne trgovine. Lahko pa jih izdelate sami. Če boste opise izdelkov pripravili sami, upoštevajte da vsak izdelek potrebuje opis, ki vsebuje vsaj 300 besed – zaradi SEO optimizacije. Več o tem kaj sploh pomeni SEO in zakaj je ključen element vaše spletne prezence pa v drugem prispevku.

BO VAŠA SPLETNA TRGOVINA VSEBOVALA VARIACIJE PRODUKTA?

Variacija (različica) produkta pomeni, da imamo za isti izdelek na izbiro različne atribute (lastnosti), kot so:

  • barve oziroma finalne obdelave,

  • velikosti ali mere,

  • materiali in

  • modelne izvedbe.

Potencialni kupec lahko v vaši spletni trgovini pri enem produktu izbira na primer barve, materiale in/ali poljubne velikosti izdelka. Priporočamo, da se izbrane variacije prikazujejo tudi med fotografijami izdelka. To pomeni, da ko kupec izbere barvo izdelka, se istočasno prikaže tudi fotografija izdelka v izbrani barvi.

Spletna trgovina pa ima lahko na produktni strani tudi kompleksnejše variacije izdelka. To pomeni, da lahko za isti izdelek kombiniramo različne atribute.

Za primer kompleksnejše variacije vzemimo stol:

Stol ima lahko možnost izbire različnih tkanin za sedalo, različnih finalnih obdelav nožišča in v nekaterih primerih tudi različnih ročajev in dodatkov, kot so naslon oziroma opora za glavo. Kupec si torej sestavi oziroma personalizira izdelek iz nabora možnosti.

Seveda je odvisno ali variacije med različnimi deli stola pomenijo tudi razliko v ceni.

Kaj pa fotografije?

Količina nastavitev na produktni strani je odvisna tudi od tega, ali bo vsaka variacija omogočala slikovni prikaz kombinacij atributov. V tem primeru tako pripravimo tudi fotografije za vsako variacijo produkta posebej.

Lahko si tudi izračunate, koliko nastavitev je potrebnih, če preštejete vse možne variacije enega izdelka preko enačbe:

________________

število variacij = število možnosti 1. atributa x število možnosti 2. atributa x število možnosti 3. atributa x …
________________

TUKAJ je povezava do primera kompleksne variacije iz spletne trgovine, ki smo jo postavili in jo upravljamo. V izpostavljenem primeru na povezavi naštejemo 4 barve sedeža x 3 barve podstavka = 12 variacij izdelka. To pomeni vsaj 12 različnih fotografij.

PLAČILNI SISTEMI

Pri postavitvi spletne trgovine je pomembna tudi izbira plačilnega sistema ali več njih. Upoštevajte, da bo potrebna registracija na platforme, ki omogočajo različne plačilne sisteme, kar bo terjalo nekaj dodatnega časa.

KAM PA SPLOH POSTAVIM SPLETNO TRGOVINO?

Programov za izdelavo spletne trgovine je veliko in te najbolj pogosto uporabljeni so vsi odlični.
V naši agenciji večinoma uporabljamo WordPress Woocommerce spletno trgovino.

Razlog tiči v enostavnem vzdrževanju kasneje za naročnika / lastnika trgovine. Ponuja veliko možnosti za spreminjanje, nadgrajevanje in prilagajanje za boljšo uporabniško izkušnjo. Za Woocommerce spletno trgovino potrebujete še gostovanje in domeno.
______________________

Izpostavili smo le nekaj bistvenih elementov pri postavitvi spletne trgovine. Ob postavljanju strategije je bistveno že, da premišljeno zasnujete vsebinski okvir spletne trgovine. Ta naj bo nujno z mislijo na končnega uporabnika.

Preden javno objavite spletno trgovino, predlagamo še enostavno testiranje. Izberite 10 oseb in jih opazujte kako bodo v spletni trgovini iskali podatke, ki jih zanimajo. Nikoli ne smete sklepati po sebi. Nekaj, kar je mogoče vam samoumevno, mogoče za vašega kupca ni. Zato je pomembno, da spletna trgovina ostane živa stvar in se nenehno prilagaja. To pa je že tema za kdaj naslednjič.

VEČ o postavitvi spletne trgovine pa v zapisu: >>> KAJ POTREBUJEM ZA POSTAVITEV SPLETNE TRGOVINE?


Imate dodatna vprašanja glede postavitve spletne trgovine? Pišite nam in odgovor na vaše vprašanje objavimo v naslednji objavi.


Vir: www.starkmat.si
Avtor: Tomaž Aupič