Na vsebino

Kako varno je vaše geslo?

Varnost na spletu ali kibernetska varnost odvisna od več faktorjev. A po izkušnjah varnostih strokovnjakov smo najbolj ranljivi, zaradi pomanjkanja napredne programske opreme in protokolov ali posebnega IT znanja. Predstavili bomo kako lahko sami preverimo ali smo že bili žrtev spletnega napada pa mogoče tega sploh ne vemo. V osmih točkah bomo tudi razložili kako je lahko vaše geslo boljše - kaj je varno geslo.

So vas že napadli?

Za začetek obiščite spletno stran: https://haveibeenpwned.com, saj tukaj lahko preverite ali je bil vaš račun že napaden. Priporočamo, da to preverite za več e-mailov ali telefonskih številk, ki jih uporabljate.

UNIKATNO GESLO = VARNO GESLO

Na predavanju, ki smo ga z ekipo obiskali, so nas strokovnjaki na področju kibernetske varnosti, najprej opozorili na gesla. Gesla so namreč osnova za vdor v uporabniške račune in profile. Najpogostejše težave z varnostjo gesel so:

  1. za različne račune/uporabniške profile uporabljamo enako geslo,
  2. različni posamezniki uporabljajo isti profil/račun in z istim geslom,
  3. geslo je pogosto prekratko,
  4. geslo uporablja le črke, brez številk in znakov,
  5. geslo je predolgo časa isto,
  6. geslo je preveč logično/predvidljivo,
  7. geslo je zapisano na vidnem mestu v pisarni,
  8. geslo je shranjeno na vidnem mestu v napravah (računalnik/telefon).

>>> Prepogosto se dogaja, da imamo za več različnih uporabniških profilov/računov isto geslo. To pomeni, da ko imajo digitalni nepridipravi eno vaše geslo, bodo lahko s tem geslom vdrli v vse vaše račune. Težava pa je v tem, da povprečno dnevno uporabljamo tudi do 20 različnih aplikacij. Posledično bi torej morali imeti vsaj 20 različnih in unikatnih ter nelogičnih gesel. Na tem mestu si lahko pomagamo z aplikacijami, ki nam pomagajo pri vpisovanju uporabniške račun (odličen primer: https://keepassxc.org) ali z dvojno identifikacijo (kaj je dvojna identifikacija preberite tukaj).

!!! Izogibajmo se tudi temu, da več različnih oseb, uporablja isti uporabniški profil z istim geslom. V tem primeru lahko nastane težava, tudi če le ena oseba ne upošteva varnostnih standardov in tako omogoči digitalnim napadalcem vdor v ta “skupen” uporabniški profil.
!!! Seveda je poleg tega da je geslo dovolj dolgo, pomembno tudi to, da ima različne znake. Da torej ne uporabljate le malih črk, da imate v geslu številke in tudi ostale znake, kot so zvezdice in podobno.

Zelo pomembno je tudi to, da gesla občasno zamenjamo.

!!! Del logike unikatnega gesla je tudi to, da ni preveč predvidljivo. Prepogosto imamo za gesla imena ljubljenih oseb, rojstne datume in hišne številke. To res ni pametno - niti za geslo vašega domačega brezžičnega omrežja.

!!! Verjetno najbolj banalno, a tudi to se dogaja, da imajo uporabniki gesla zapisana kar na vidnih mestih v pisarni ali na logičnem mestu v napravi. Znan primer je geslo na listku nalepljeno na zaslon ali listek z geslom pod tipkovnico - poznate to, ne?

!!! V priponki spodaj je priložena tabela, ki prikazuje kako varno je vaše geslo v razmerju do tega, kako je sestavljeno (število znakov in vrste znakov). Zanimivo, ne?

Torej kot rečeno na začetku, ne rabite drage programske opreme ali posebnega znanja, da končno poskrbite, da je vaše geslo varno in s tem naredite najbolj pomemben korak. Le zavedati se je potrebno, da so gesla izredno ranljiva in hkrati najbolj pomembna enostavna točka kibernetske varnosti.

Se ne znajdete najbolje z varnostnimi aplikacijami? Pišite nam, lahko vam pomagamo: >>> www.starkmat.si/kontakt

Priponke

Starkmat

Starkmat

Pozdravljeni. Mi smo Starkmat. Mateja, Tomaž in Sebastjan. Strokovnjaki za marketing, oblikovanje in spletne strani. Že od leta 2016 ima tudi Bela krajina svojo marketinško agencijo, ki skrbi za naročnike iz cele Slovenije. Osredotočeni smo na vaš uspeh in merljive rešitve. Zanima nas kdo ste, s čim se ukvarjate in kako vam lahko pomagamo dvigniti prodajo na višjo raven.
Lahko vam pomagamo pri postavitve spletne strani ali trgovine, oblikujemo e-katalog, postavimo profesionalen LinkedIn profil, izvedemo Facebook ali Google Ads kampanjo, optimiziramo obstoječo spletno stran ali pomagamo pri učinkoviti sejemski postavitvi. Imate vprašanje za nas? Spoznajmo se.
www.starkmat.si | [email protected] | 040 398 528 | fb: /agencijastarkmat | Linkedin: /starkmat"

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj