Logotip podjetja je ogledalo časa v katerem je bilo podjetje ustanovljeno. Pri podjetjih, ki logotipa ne prenovijo vse od ustanovitve, lahko dokaj natančno ocenimo koliko je podjetje staro.

In zanimivo je, kako imamo lahko do prenove logotipov zadržke, medtem kot se vse okoli spreminja.

PRIMERJAVA Z AVTOMOBILOM: 10 let star logotip je enako kot deset let star avto – če smo kupili nov avto, z veliko dodatne opreme, višjega cenovnega razreda, kakovostne izdelave, pri preverjenem trgovcu z vozili, imamo lahko po desetih letih še vedno dokaj soliden avto. Če pa smo že ob nakupu dobili nov avto, za katerega smo lahko vedeli, da izdelava ni kakovostna in znane predvidene serijske napake, moramo tak avto čim prej zamenjati.

V vsakem primeru je med novim avtomobilom in deset let starim predhodnikom vidna konkretna razlika. In isto velja za logotipe – vsake toliko je dobrodošla osvežitev.

Se odločamo za prenovo glede na starost logotipa?

Starost logotipa ni edino merilo za odločitev glede osvežitve podobe. Pametno je, da v primerih, ko se podjetje hitro razvija, raste, osvaja nove trge in nova področja delovanja, tudi sam logotip podjetja odseva te spremembe in kvalitete. Logotip podjetja torej ni samo ogledalo časa, temveč tudi ogledalo razvoja in sprememb v podjetju.

Zelo pogoste so prenove logotipa ko je podjetje na pragu večjih spremembah – lahko gre za lastniške prevzeme, ukinitev linije izdelkov ali preobrat v poslovnem modelu. Prenova logotipa je logična posledica razvoja podjetja ali blagovne znamke. Najbolj priljubljene pa so jubilejne prenove logotipa podjetja. Te so pogosto povezane s celim sklopom aktivnosti, s katerimi obeležimo prelomnico v delovanju podjetja.

Znani primer prenove logotipa

Cockta je ena izmed najbolj znanih in priljubljeni blagovnih znamk v Sloveniji. V časovnici TUKAJ lahko vidite kako se logotip, kakor tudi celostna grafična podoba razvijala od leta 1952 pa do danes. Prenova logotipa blagovne znamke Cockta je dober primer kako lahko logotip spreminjamo, pa hkrati ohranjamo kontinuiteto oziroma prepoznavno rdečo nit blagovne znamke oziroma podjetja.


TUKAJ pa si lahko ogledate PRIMERE prenov logotipov, ki smo jih za naročnike osvežili v naši agenciji.


Želite, da vam pomagamo pri osvežitvi logotipa vašega podjetja?
Pišite mi na >>> info@starkmat.si in se dogovorimo za sestanek.