Na vsebino

Na katerem arhetipu temelji vaša blagovna znamka?

Arhetip blagovne znamke ni nič novega. Zagotavljajo okvir, ki temelji na človeški psihologiji in pomaga vašemu podjetju zgraditi zvest odnos s kupci. Tudi vam se je že kdaj zgodilo: obstaja 95% verjetnost, da vas je že kdaj zapeljal arhetip blagovne znamke.

Kako ogrodje arhetipa blagovne znamke gradi čustvene znamke

Čeprav so vse blagovne znamke primarno podjetja, s katerimi imamo transakcijski odnos (dajo vam nekaj v zameno za vaš denar), pri nekaterih blagovnih znamkah čutimo tisto posebno povezanost in zvestobo.

Katerih je 12 glavnih arhetipov blagovne znamke?

USTVARJALEC
Ustvarjalec ima vizijo in željo ustvariti trajen izdelek / izkušnjo, ki uresničuje njegovo vizijo. Drugim dajejo moč, da ustvarjalno razmišljajo in se izražajo z izdelki, ki jih proizvajajo, in izkušnjami, ki jih ustvarjajo. Primer: Apple.

MODREC
Arhetip modreca je iskalec znanja in modrosti. Ne želijo sami spremeniti sveta, ampak raje opolnomočijo druge, da to storijo, tako da poiščejo dragocene informacije in jih potem delijo. Primer: Google.

SKRBNIK
Skrbnike vodita sočutje in želja po pomoči drugim. Želijo, da se drugi počutijo negovane in varne, in bodo branili tiste, ki so manj srečni od sebe. Primer: Unicef.

NEDOLŽNEŽ
Nedolžneži imajo temeljno željo po zagotavljanju sreče. So pozitivni in optimistični ter se aktivno izogibajo slabi volji. Te znamke se zanašajo na poštenost in dobre vrline ter preprostost. Ne pa tudi na inovativnost. Primer: Dove.

ZABAVLJAČ
Zabavljač želi nasmejati ljudi. Ohranja igrivo držo in vidi dobro v vsaki situaciji. Primer: Old Spice.

ČARODEJ
Čarodej je vizionar, ki želi svoje občinstvo osupniti z novimi in vznemirljivimi izkušnjami. Svoje sledilce radi popeljejo na mistično potovanje in jim omogočijo čarobne trenutke, ki se vtisnejo v spomin. Primer: Disney.

VLADAR
Vladar je dominantna osebnost, ki si želi moči in nadzora. Obožujejo pravila, še posebej, če jih znajo postaviti in se jih držati, pri čemer seveda pričakujejo, da jim bodo drugi sledili. Primer: Rolex.

JUNAK
Junak ima izrazit občutek za prav in narobe, želi narediti razliko in skuša premagati krivice in težave. Imajo temeljno željo po mojstrstvu in navdihujejo druge. Primer: Adidas.

VSAKDANJEŽ
Znamke Vsakdanježa so nezahtevne, primerljive in dostopne. Prizadevajo si ustvariti globoke povezave z ljudmi in hrepenijo po tem, da bi bili vsem všečni. Primer: Ikea.

UPORNIK
Aktivno si prizadevajo razdreti pravilnik. Uporniki z veseljem tvegajo, da bi ustvarili nekaj edinstvenega in navdihujočega ter se vidijo kot svobodni misleci. Primer: Diesel.

RAZISKOVALEC
Blagovne znamke z arhetipom raziskovalca vodi želja po svobodi in neodvisnosti. Raziskovalci sovražijo skladnost in se raje potiskajo na neznano ozemlje, kjer se pojavljajo novi izzivi. Primer: National Geographic.

LJUBIMEC
Te bllagovne znamke so pogosto čutne in empatične, motivirane, da postanejo bolj čustveno in fizično privlačne za svoje občinstvo. Vendar pa so lahko tudi duhovni, družabni in družinsko usmerjeni. Primer: Chanel.

Zakaj so arhetipi blagovnih znamk pomembni?

Čeprav so bili arhetipi blagovnih znamk šele razmeroma nedavno sprejeti kot prodajno orodje in pozicioniranje blagovnih znamk, obstajajo v oblikah pripovedne umetnosti že tisoče let. Mogoče jih je najti povsod, od filmov do literature in celo podjetnikov in zgodovinskih osebnosti. Yoda iz Vojne zvezd tako predstavlja arhetip Modreca, Tony Soprano pa arhetip Vladarja.

Kako določiti arhetip svoje znamke?

Preden definirate blagovno znamko z uporabo arhetipov, morate najprej razmisliti, kaj je vaša blagovna znamka in kdo je vaš ciljni trg. Dobro morate razumeti, kako potencialne stranke dojemajo vaše podjetje, njegove izdelke in storitve. Pomislite tudi, kako bi želeli, da se počutijo o vašem podjetju. Dojemanje blagovne znamke poganja več kot le racionalna in logična reakcija in pravzaprav večino naše povezave z blagovno znamko poganjajo naša čustva.

>>> Vas zanima kako določite arhetip svoje blagovne znamke in kako iz svojega arhetipa določiti osebnost vaše znamke? Potem vabljeni na razširjeni zapis TUKAJ.

Starkmat

Starkmat

Pozdravljeni. Mi smo Starkmat. Mateja, Tomaž in Sebastjan. Strokovnjaki za marketing, oblikovanje in spletne strani. Že od leta 2016 ima tudi Bela krajina svojo marketinško agencijo, ki skrbi za naročnike iz cele Slovenije. Osredotočeni smo na vaš uspeh in merljive rešitve. Zanima nas kdo ste, s čim se ukvarjate in kako vam lahko pomagamo dvigniti prodajo na višjo raven.
Lahko vam pomagamo pri postavitve spletne strani ali trgovine, oblikujemo e-katalog, postavimo profesionalen LinkedIn profil, izvedemo Facebook ali Google Ads kampanjo, optimiziramo obstoječo spletno stran ali pomagamo pri učinkoviti sejemski postavitvi. Imate vprašanje za nas? Spoznajmo se.
www.starkmat.si | [email protected] | 040 398 528 | fb: /agencijastarkmat | Linkedin: /starkmat"

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj