Na vsebino

Trendi digitalnega marketinga v 2023

Na portalu Think With Google na podlagi poglobljenih analiz ugotavljajo, da bo leto 2023 izostrilo fokus v podjetjih in pogledih za naprej. Zaradi izzivov, ki jih je prinesla svetovna pandemija, geopolitičnih napetosti in gospodarske negotovosti, bo to leto kot še nobeno doslej. Res živimo v izzivajočih časih in hitro prilagajanje razmeram je ključnega pomena za preživetje podjetja.

Nekaj glavnih trendov digitalnega marketinga 2023 in napovedi za to leto:

1. Oglaševanje z namenom

Ljudje že zdaj dajejo prednost trajnosti in želijo, da jim blagovne znamke pomagajo pri trajnostnih nakupnih odločitvah. Zelo pogosto se podjetja odločajo za akcijo "ponovno uporabi, zmanjšaj, recikliraj" kot odgovor na količino odpadkov v naši družbi.

Kar nekaj je že spletnih trgovin, kjer se soočajo tudi z zmanjševanjem e-odpadkov. Postavijo spletno tržnico na svoji spletni trgovini za prenovljene računalniške naprave. S tovrstnim krožnim gospodarstvom učinkovito manjšajo svoj okoljski odtis. A bodite pozorni, da ne boste izgledali preveč “površinski”. Zavezanost ciljem mora biti avtentična, dolgoročna in podprta z dejanji, ki presegajo besede.

2. Zasebnost in brezskrbnost

Leta 2021 so v podjetju Google anketirali več kot 7000 Evropejcev in ugotovili, da so njihovi oglasi uspešnejši, če blagovne znamke spoštujejo zasebnost. Presenetljivo je kako zelo uničujoč vpliv na blagovno znamko ima slaba uporabniška izkušnja zasebnosti na spletu. Potrošniki menijo, da so slabe izkušnje z zasebnostjo skoraj tako škodljive kot kraja njihovih podatkov.

Žal še vedno prepogosto opažamo, da res veliko spletnih strani nima urejene varne HTTPS povezave. Pa to tudi tiste zelo obiskane, večjih blagovnih znamk. Ste mogoče že kdaj opazili napis zraven URL naslova “Ni varno”? Če vas zanima kako lahko to uredite preberite zapis Varnost spletne strani. Preberite tudi nekaj o osnovah, kjer “padejo” tudi tisti najbolj izkušeni - v zapisu z naslovom Varno geslo in kibernetska varnost.

Ne pozabite tudi na Nov Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), ki prihaja v veljavi z januarjem 2023.

3. Kratki videoposnetki

Številni ustvarjalci uvajajo videoposnetke s krajšo vsebino, da bi zadovoljili potrebe teh gledalcev. In beležijo izjemen uspeh. Pravzaprav ima YouTube Shorts zdaj 1,5 milijarde aktivnih uporabnikov mesečno in več kot 30 milijard dnevnih ogledov, zaradi česar je to velika priložnost za vse oglaševalce. Nekaj o tem smo že pisali v zapisu z naslovom Uporaba YouTube za podjetja in nasveti za optimizacijo.

4. To je svet generacije Z

Generacija Z je prva generacija, ki je v celoti odrasla z internetom. Najpomembnejše platforme za to generacijo danes so tiste, ki so dinamične in zelo vizualne ter izpolnjujejo njihove nenehno spreminjajoče se potrebe na nove načine. Generacija Z sama izrazi kje in kako želi sodelovati tako. Pojavi se tam, kjer jim je najbolj pomembno tisti trenutek.

Zato leta 2023 ne poskušajte pripeljati občinstva generacije Z v svoj svet, ampak jih srečajte kar v njihovem. Recimo na TikToku. Razumeti morate njihove neizpolnjene potrebe, dajte prednost avtentičnosti pred dolgočasno homogeno edinstvenostjo in sprejmite raznolike vizualne svetove, v katerih živijo.

Trendi digitalnega marketinga 2023 pa se ne bodo ustavili le pri teh 4 ključnih točkah. Nekaj jih je predstavljenih tudi TUKAJ.

Želite mnenje strokovne ekipe? Pišite nam na [email protected] in se dogovorimo za sestanek ter brezplačno analizo vaše spletne prezence.

Starkmat

Starkmat

Pozdravljeni. Mi smo Starkmat. Mateja, Tomaž in Sebastjan. Strokovnjaki za marketing, oblikovanje in spletne strani. Že od leta 2016 ima tudi Bela krajina svojo marketinško agencijo, ki skrbi za naročnike iz cele Slovenije. Osredotočeni smo na vaš uspeh in merljive rešitve. Zanima nas kdo ste, s čim se ukvarjate in kako vam lahko pomagamo dvigniti prodajo na višjo raven.
Lahko vam pomagamo pri postavitve spletne strani ali trgovine, oblikujemo e-katalog, postavimo profesionalen LinkedIn profil, izvedemo Facebook ali Google Ads kampanjo, optimiziramo obstoječo spletno stran ali pomagamo pri učinkoviti sejemski postavitvi. Imate vprašanje za nas? Spoznajmo se.
www.starkmat.si | [email protected] | 040 398 528 | fb: /agencijastarkmat | Linkedin: /starkmat"

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj