Ok, ustvarili ste YouTube kanal za svoje podjetje in objavili prvi video. Kaj pa zdaj?

Video je izredno pomembno marketinško orodje, ki vpliva na odločitev v nakupovalnem procesu potencialne stranke. Da je video zelo pomembno marketinško orodje, smo že spoznali. Video vključuje uporabnike. Posebnost vašega lastnega YouTube kanala v primerjavi z drugimi prodajnimi kanali je v tem, da sem uporabniki pridejo s točno določenim namenom. Iščejo vsebino, ki jih zanima. Nič čudnega, da naj bi bil najbolj pogost začetek v iskalnih nizih “Kako…?” (v ang. “How to…?”). Uporabnike tako ne zanima le video predstavitev vaše storitve ali produkta, temveč tudi kako deluje. Zato je nujno, da so video vsebine (na katerem koli kanalu) tudi izobraževalne ali osveščevalne narave.

Prvi korak: postavitev cilja

Preden pa z našimi naročniki začnemo z optimizacijo YouTube kanala, vedno določimo tudi cilj - kaj želimo doseči s prisotnostjo na YouTube kanalu. Namreč nismo zagovorniki, da ste prisotni na vseh možnih družabnih omrežjih in ostalih oglaševalskih kanalih. Naj bo ta izbira relevantna glede na vaše cilje in ciljno skupino.

Najbolj pogost odgovor, ki ga prejmemo od naših naročnikov, je: Pa saj imamo YouTube kanal, pa ni nič od tega.” Če postavite svoj YT kanal je to šele prvi korak. Ob tem pa je pomembno upoštevati dejstvo, da je YouTube v lasti Googla. To pomeni, da imajo video posnetki izjemen potencial za višje pozicije na najbolj priljubljenem iskalniku - Google. Zanemarljivo pa ni niti dejstvo, da YouTube ostaja drugi največji iskalnik na svetu, zato je objava YouTube vsebine vsekakor velika priložnost za povečanje obiska na spletni strani.

Osnovna optimizacija YouTube video vsebine za iskalnik Google

V kolikor ste poskrbeli za video dobre kakovosti (slika in zvok) in 5 sekund zanimivega uvoda (ki poskrbi, da zadržite gledalca), potem morate upoštevati še nekaj točk. V kolikor želite biti najdeni, potem najprej poskrbite za ustrezno optimizacijo NASLOVA in OPISA video vsebine. Oboje pa mora biti v skladu z izbranimi ključnimi besedami, po katerih vaše podjetje, storitve ali produkte iščejo vaše potencialne stranke.

NASLOV videa – ne napišite le dveh besed, ampak izkoristite maksimalno kapaciteto prostora, ki je 100 znakov. V naslovu uporabite ključno besedo, ki opisuje video predstavitev produkta/storitve/delovanja.

OPIS videa – YouTube omogoča, da na svojem kanalu napišete nekaj o svoji blagovni znamki in vsebini, ki jo delite v YouTube kanalu. Premišljeno izkoristite ta prostor, ki vam ponuja na voljo 5000 znakov, in vključite ključne besede. Naj bo tudi opis zanimiv, da bo pritegnil gledalca, da klikne na povezavo, ki pelje do vaše spletne strani ali podstrani, kjer lahko kupijo produkt/storitev. Tako je, naslednji obvezni element vsakega opisa je povezava do vaše strani. Pozor: YT ne mara “skrajšanih oblik povezav” (npr. bit.ly/primer). Zato vedno napišite celoten izpis povezave “https://www.…”. Ne pozabite, da ta opis (in naslov) indeksira tudi Google, ki vas bo uvrstil višje, če boste poskrbeli za to. Še manjši namig: CTA (Call To Action) oz. povezavo do vaše strani vključite v prvi dve vrstici opisa.

Zdaj ste poskrbeli za osnovno ureditev in optimizacijo vaše video vsebine na YouTube kanalu. A tu se proces še ne konča. Priporočamo, da optimizacijo YouTube video posnetkov nadgradite s povratnimi povezavami. Povezavo do vašega YT kanala ali dotičnega videa pa delite tudi na svoji strani ali pa vdelajte (ang. embeded) YouTube posnetek kar na vašo spletno stran. Na več straneh, kot bo posnetek vdelan, toliko bolje. Gre za isti postopek kot pri optimizaciji spletne strani.

Video posnetek je sedaj optimiziran in pripravljen na rangiranje v iskalniku. Tako ga bodo vaši potencialni kupci lažje odkrili. Lahko se pa odločite tudi za oglaševanje na YouTube kanalu, a to je že druga tema.

Nekaj PRIMEROV DOBRE PRAKSE smo zbrali TUKAJ.