Dobro je, da se naročnik zaveda svoje vloge pri postavitvi spletne strani. No, v bistvu je nujno. Pri našem delu se pogosto znajdemo v situaciji, ko si naročniki preprosto ne znajo predstavljat kako obsežen projekt je izdelava spletne strani, kaj vse prinese in kaj je dejansko njihova vloga. Zato naše naročnike pred samim začetkom seznanimo z njihovimi nalogami, vsemi fazami postavitve spletne strani in terminskim planom ter predvidenimi stroški.

Poceni, ali hitro in udobno? Oboje pač ne gre.

“Enostavno: več časa in razmisleka bo naročnik vložil v spletno stran, hitrejša in cenejša bo tehnična izvedba.”

Naročnik se moram najprej odločiti ali želi, da bo izdelava spletne strani cenovno ugodna, ali pa bo izdelana hitro in z minimalnim angažmajem. Poceni, ali hitro in udobno? Oboje pač ne gre. Stvar je v tem, da sta cena spletne strani in rok izdelave, enako odvisen od naročnika, kot od izbranega izvajalca. Enostavno: več časa in razmisleka bo naročnik vložil v spletno stran, hitrejša in cenejša bo tehnična izvedba. In glede na to, da je postavitev spletne strani brez slikovne in tekstovne vsebine nemogoča, je velika odgovornost in prvi korak na strani naročnika.

Zdi se, da se v resnici nihče v ne zaveda, koliko časa vzame priprava slikovnega gradiva, izdelava opisov in izdelava vsebinskega okvirja - to je osnova za postavitev spletne strani. In matematika je enostavna - vprašati se moramo: “koliko je vredna moja ura in koliko časa bom porabil za pripravo gradiva?” in pa: “ali si sploh lahko vzamem čas za to?”

Na podlagi preteklih projektov ocenjujemo, da bo za res tekoče delo naročnik vložil 20 - 40 ur dela - skozi celoten proces izdelave spletne strani, ki smo ga opisali v zapisu: IZDELAVA SPLETNE STRANI - PROCES, ki ga najdete na naši spletni strani.

Nimam časa in ne sredstev

Kaj pa če se znajdemo v situacijo, ko za novo spletno stran nimamo ne časa in ne denarja?

Včasih skozi pogovor z naročnikom začutimo, da je optimalna rešitev nekje druge. Tako lahko naročniku predlagamo, da izdelavo spletne strani premaknemo v prihodnost. Kot prvi korak pa lahko začnemo s Facebook stranjo, LinkedIn profilom in LinkedIn stranjo, ter Google My Business profilom podjetja. O Google My Business profilu podjetja smo že naredili zapis z naslovom: Ste si že uredili Google izkaznico vašega podjetja - Google My Business? Pri čemer naj bo rešitev le začasna, saj vse našteto ne more v celoti nadomestiti izdelavo spletne strani.
Ko podjetje sčasoma generira dovolj prihodkov, se lahko lotimo izdelave kakovostne spletne strani. In če se to ne zgodi, je toliko boljše, da nismo šli v časovno in finančno zahtevne spletne rešitve.

Skratka, ko boste v fazi prenove ali izdelave nove spletne strani, se morate zavedati, da je vaša vloga odločilnega pomena. Agencija vas pri tem lahko usmerja in pomaga, a le s skupnim sodelovanjem pridemo do najboljših rezultatov. Daljši zapis in primera dobre prakse najdete >>> TUKAJ.

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam in odgovor na vaše vprašanje objavimo v naslednji objavi.